Mézesgolyó recept

Recept elkészítése:

Mézesgolyó recept

Hozzávalók 40 darabhoz:
250 g dió,
125 g hámozott mandula,
125 g hámozott mogyoró,
50 g fenyőmag/pisztácia,
100 g babapiskóta,
1 narancs reszelt héja,
100 g kristálycukor,
125 g étcsokoládé,
3 tojásfehérje,
1 kk. citromlé,
125 g méz,
1 mk. őrölt fahéj,
6-8 csepp mandulaaroma,
vaníliás porcukor,
a „hempergetéshez" mignonpapírtálkák.

Elkészítés:

A diót megdaráljuk, a mandulát, a mogyorót és a fenyőmagot/pisztáciát durvára vágjuk, összekeverjük. A babapiskótát nejlonzacskóban, húsverővel vagy nyújtófával finom-morzsásra megtörjük. A narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, szárazra töröljük. A kristálycukrot 5 ek. vízzel sziruppá főzzük, beletördeljük a csokoládét, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve felolvasztjuk, lefedjük, melegen tartjuk. A tojásfehérjéket a citromlével kemény habbá verjük. A mézet szelíden gyöngyöző vízfürdőbe állított edényben felforrósítjuk. Kanalanként, kézi habverővel kíméletesen belekeverjük a tojáshabot (A), azután a sziruppal elkevert csokoládét (B), a felaprózott finomságokat (C), a babapiskóta-morzsát, a fahéjat és a mandulaaromát, végül belereszeljük a gondosan megmosott narancs héját (D) - a narancsot egyéb célra elhasználjuk. Kivesszük az edényt a meleg vízfürdőből, jégkockákkal lehűtött vízbe merítjük, és gyakran megkeverve hagyjuk egészen kihűlni. Kávéskanálnyi adagokat szakítunk ki belőle (E), azokból golyókat formálunk, némelyiket vaníliás porcukorba forgatjuk, másoknak csak az alját mártjuk porcukorba (F). Sütőpapírral bélelt tálcára sorakoztatjuk őket, tüllernyővel letakarjuk, és legalább 1 éjszakán át hideg helyen szikkadni hagyjuk. A golyókat másnap ismét porcukorba hempergetjük, és mignonpapírtálkákba ültetjük. Műanyag vagy fémdobozban, hűvös, száraz helyen tároljuk. 3-4 hétig eltartható.

Azokat a citrusféléket (citrom, narancs), amelyek héját, reszelve vagy kandírozva, felhasználjuk a sütéshez, forró, folyó víz alatt, kefével alaposan megmossuk-síkáljuk, ugyanis a hosszabb tárolhatóság érdekében felületüket viaszos tartósítóanyaggál kezelik.

Elkészítés ideje: 1 és 3/4 óra + 12 óra szikkadási idő

Receptek kategória: