Mézes zserbó szelet recept

Mézes zserbó szelet recept

Hozzávalók 70 háromszöghöz:
A tésztához:
120 g méz,
100 g vaj/margarin,
1/2 dl tej,
2 tojás,
160 kristálycukor,
1/2 citrom leve,
600 g finomliszt,
1 kk. szódabikarbóna,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
1 kk. őrölt fahéj,
só.

A krémhez:
1 tasak vaníliaízű pudingpor,
3 dl tej,
200 g porcukor,
200 g vaj/margarin,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 narancs reszelt héja,
1/2 dl citromlé,
1/2 dl rum.

A mázhoz:
200 g málna-/ribizlilekvár,
200 g tortabevonó étcsokoládé.

Elkészítés:

A mézet a vajjal/margarinnal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és 1 csipet sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük (ne tessék megijedni, egyenlőre ragacsos lesz!), tetejét elsimítjuk, és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe (vagy 10 percre a mélyhűtőbe). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk (A), lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle (B). Liszttel beszórt két sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi méretével (kb. 25x35 cm) legyen azonos. A „túlnyújtott" szegélyeket szabályosan körbevágjuk (C), a tésztalapot sütőpapírostul behúzzuk-emeljük a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát 5-8 percig, szép világosra sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni - óvatosan bánjunk vele, mert törékeny! A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel, tetejére szitálunk (a teljes mennyiségből elvett) 1 ek. porcukrot, hogy meg ne bőrösödjön, hagyjuk kihűlni. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat. A pudinghoz keverjük a citromlét és a rumot, kanalanként összedolgozzuk a vajas krémmel. A lekvárt felforrósítjuk, ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük. A legszebb-legsimább lapot félretesszük. Az első-alsó lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, a tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a félretett, sima aljára fordított lappal (D), kissé lenyomkodjuk. Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig szikkasztjuk. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük (E), hagyjuk teljesen megdermedni. Lazán letakarjuk, legalább 2 napig hűvös helyen „érleljük-puhítjuk". Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt hosszú pengéjű késsel 5x5 cm-es négyzeteket, majd azok átlója mentén háromszögeket jelölünk be a máz tetején, és mindig csak annyit szeletelünk fel a tésztából, amennyi egy alkalommal valószínűleg elfogy. Minél tovább áll, annál finomabb, puhább, porhanyósabb. Hűvös helyen, fóliába-dobozba zárva nagyon sokáig friss marad!

Elkészítés ideje: 2 óra

Tipp:
A mézeslapokat akár 2-3 héttel előbb is nyugodtan megsüthetjük. Száraz, hűvös helyen, tálcára fektetve, alufóliába csomagolva tároljuk. A tasakban olvasatható tortabevonó használata nagyon egyszerű, ehhez a felülethez kettő kell belőle, esetleg l tejes l étcsokoládé-bevonó, amelyeket „cirmosra" kenegetünk a tészta tetején.

The Mountain - 3D pólók