Mandulás mézeskocka recept

Mandulás mézeskocka recept

Hozzávalók 48 kockához:
500 g méz,
250 g kristálycukor,
1,25 dl olaj,
250 g hámozott mandula,
100 g cukrozott narancshéj (oranzsát),
100 g cukrozott citromhéj (citronát),
700 g finomliszt,
1 tasak (12 g) sütőpor,
1 csipet só,
1 kk. őrölt fahéj,
1/2 kk. őrölt szegfűszeg,
1/4 kk. őrölt szegfűbors,
3 tojás.

A kenéshez és a díszítéshez:
3 ek. sűrített tej/l tojás,
100 g hámozott mandula,
100 g cukrozott cseresznye.

Elkészítés:

A mézet a kristálycukorral és az olajjal, mérsékelt tűzön vagy forró vízfürdőben, folyamatosan keverve felolvasztjuk (A), majd többször váltott hideg vízben kihűtjük. A mandulát megdaráljuk, a cukrozott narancs- és citromhéjat finomra vágjuk. A liszthez adjuk a sütőport, a sót, a fűszereket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, valamint a mandulát, lazán összekeverjük (B). A kihűlt mézesmasszába egyenként beledolgozzuk a tojásokat (C), végül hozzákeverjük a mandulás lisztet. Egy magasabb peremű, ún. pecsenyesütő tepsit (kb. 30x40 cm) kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 4 A tésztát a tepsibe szedjük (D), lisztes kézzel elsimítjuk-nyomkodjuk, majd pizzanyújtóval vagy patyolattisztára mosott sörösüveggel „belenyújtjuk" a tepsibe úgy, hogy mindenütt maradéktalanul kitöltse (E). Késheggyel 5x5 cm-es négyzeteket „rajzolunk" a tetejére, megkenjük a sűrített tejjel/tojással. Mindegyik közepére 1 szem cukrozott cseresznyét nyomunk, köré pedig 4 felezett mandulát (F). A sütőben 35-40 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával leta¬karjuk, de át kell sülnie!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, és a jelölés mentén szeleteljük. A napok múlva „beérő" mézesekkel szemben ez frissen is puha és sokáig eltartható!

Változat:
Ha ugyanezt a tésztát lisztezett munkalapon mintegy 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm átmérőjű korongokra vagy 6x8 cm-es téglalapokra kiszúrjuk, és a tetejüket sűrűn kirakjuk tetszés szerint mandulával és/vagy mogyoróval, dióval, a klasszikus aacheni mézeskalácsot készítjük el. Pompás ajándék lehet!

Elkészítés ideje: 1 és fél óra

Tipp:
Az ajándékba szánt mézest tanácsos 1-2 aszalt sárgabarackkal együtt légmentesen folpackba vagy celofánba csomagolni, hogy addig is, amíg a megajándékozotthoz kerül, puhaságát megőrizze.

The Mountain - 3D pólók