Málnás cseppek recept

Málnás cseppek recept

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
Az omlós tésztához:
250 finomliszt,
250 g vaj/margarin,
120 g darált mandula,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
100 g porcukor,
1 csipet só,
1 tojássárgája,
A töltelékhez és a mázhoz:
50 g tortabevonó étcsokoládé,
1 tojásfehérje,
100 g porcukor,
1 kk. citromlé,
piros ételfesték vagy málnaszörp,
100 g málnalekvár.

Elkészítés:

A lisztet összedolgozzuk a fagyos vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a mandulát, a vaníliás cukrot, a porcukrot, a sót, valamint a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Sütő-papírral kibélelünk 2-3 sütőlapot. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon vagy meglisztezett sütőpapírlapok között 3 mm vastagra kinyújtjuk. Egy 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatót csepp alakúra összenyomunk (A), és kiszúrjuk vele a tésztát (B) —a hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újra kinyújtjuk, formázzuk, amíg a tészta el nem fogy. A cseppeket a sütőlapokra rakosgatjuk, és középső bordamagasságon 12-15 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk. A tojásfehérjét a porcukorral és 1 kk. citromlével simára keverjük, és egy pici ételfestékkel/málnaszörppel világos rózsaszínűre festjük. A cukormázba mártjuk a tésztacseppek felét, jól lecsepegtetjük, rácsra rakosgatjuk (C). Csokoládépöttyöket ejtünk a máz tetejére, késheggyel vagy fapálcikával átlósan belehúzunk (D). Résnyire kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőbe tesszük, és hagyjuk fényesre száradni (kb. 20 perc).
A maradék tésztacseppeket megkenjük a lekvárral, és a tetejükre ültetjük/nyomjuk a mázasakat (E). Sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk, 2-3 hétig eláll.

Változat:
A tészta feléből (3x5 cm-es formával) kisebb cseppeket szúrunk ki (kb. 80 db lesz belőle), megsütjük, hagyjuk egészen kihűlni. Vékonyan megkenjük málnalekvárral vagy nutellával, kettesével összeragasztjuk (F), és a párokat mártjuk meg félig vagy egészen a rózsaszín cukormázban.

Elkészítési idő: 2 óra