Mákos-vaníliás kifli recept

Mákos-vaníliás kifli recept

Hozzávalók 100 darab kiflihez:
A mákos linzertésztához:
1 vaníliarúd,
3.30 g lágy vaj/margarin,
140 g porcukor,
só,
1 tojás,
1 narancs reszelt héja,
400 g finomliszt,
140 g darált mák,
Továbbá:
100 g vaníliás porcukor,
100 g tortabevonó étcsokoládé.

Elkészítés:


A mákos linzertésztához felhasítjuk a vaníliarudat és kikapargatjuk belőle a vaníliapépet. A kézi robotgép dagasztóspiráljával habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, 1 csipet sóval, a vaníliapéppel, a tojással és a reszelt narancshéjjal. Beleszitáljuk a lisztet (A), hozzáadjuk a mákot (B), és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 éjszakán át pihentetjük.
A tésztacipót négy részre osztjuk (C), lisztezett munkalapon 25 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, azokat pedig 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A két végük felé elkeskenyítve kisujjnyi vékony rudakat formálunk belőlük, kifliszerűen meghajlítjuk (D). Sütőpapírral kibélelt sütőlapokra rakjuk, fél órára hidegre tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és középső bordamagasságon 15-18 percig sütjük. A kiflik egyik felét a sütőlapon hagyjuk kihűlni, a másikat azonnal, forrón vaníliás porcukorba hempergetjük, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.
A csokoládét apróra vagdossuk, meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, megmártjuk benne a kihűlt, „csupasz" kiflik két végét, és rácsra téve hagyjuk megdermedni.

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra, + egy éjszaka pihentetés

The Mountain - 3D pólók