Mákos habcsók recept

Mákos habcsók recept

Hozzávalók 70 darabhoz:
4 tojásfehérje,
1 ek. citromlé,
250 g kristálycukor,
80 + 250 g áfonya- vagy ribizlilekvár,
1 kk. reszelt citromhéj,
200 g darált mandula,
100 g darált mák.

Elkészítés:

A tojásfehérjéket és a citromlét habüstbe tesszük, félkemény habbá verjük, majd meleg vízfürdőbe állítjuk, és kemény habbá verjük. Apránként, kanalanként beleszórjuk a kristálycukrot (A), és addig verjük tovább, amíg szép fényes, kemény habot nem kapunk (B), azaz egyszerű, meleg módszerrel habcsókmasszát készítünk. Lehúzzuk a tűzről, kissé hűlni hagyjuk.
2-3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A lekvárt szitakanálban áttörjük, 80 g-ot a habhoz adunk (C), majd kíméletesen belekeverjük a citromhéjat, a mandulát és a mákot. (D-E).
A masszát egy nagyobb, 10-12 cm átmérőjű, sima csőrbetéttel ellátott habzsákba szedjük, és kb. 2,5 cm távolságra apró halmokat nyomunk a sütőlapra (F) - sütés közben kissé szétterülnek. Szobahőmérsékleten 2 órán át száradni-szikkadni hagyjuk.
150°C-ra előmelegítjük a sütőt, középső bordamagasságon kb. 40 percig sütjük a csókocskákat (tűpróba) - félidőben kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz távozhasson.
Kivesszük őket a sütőből, tetejüket fakanálnyéllel gyengéden benyomjuk (de nem lyukasztjuk át!), és a sütőlapon hagyjuk kihűlni.
A maradék 250 g lekvárt pici lyukú csőrrel ellátott habzsákba vagy mélyhűtőtasakba szedjük, aminek levágjuk az egyik csücskét, és megtöltjük vele a habcsókok üregét. Hagyjuk egészen megszáradni (kb. 24 óra), és jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk. 2-3 hétig eltartható. Tálaláskor megszórhatjuk fahéjas vagy őrölt szegfűszeggel elkevert porcukorral.

Elkészítési idő: 40 perc + 2 óra pihentetési idő + 1 óra sütési idő

The Mountain - 3D pólók