Habkarika recept

Habkarika recept

Hozzávalók 30 darabhoz:
A habcsókmasszához:
4 tojásfehérje,
1 csipet só,
150 + 50 g porcukor,
50 g étkezési keményítő,
Továbbá:
piros ételfesték vagy céklalé,
színes cukorgyöngyök,
1 ek. kristálycukor,
100 g tortabevonó étcsokoládé.

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű, friss tojásokat kettéválasztjuk (A), ügyelve arra, hogy egy pötty tojássárgája se kerüljön a fehérjébe, mert nem fog felverődni a hab. Teljesen zsírmentes keverőtálba csúsztatjuk, kemény habbá verjük a sóval, apránként beleszitálunk 150 g porcukrot (B), és közepes fordulatszámon további 2-3 percig verjük - abbahagyni egy pillanatra sem szabad, mert „elfolyósodik". Akkor szabad abbahagyni a műveletet, amikor a masszából kiemelt habverőn megáll a hab, illetve olyan kemény, hogy ha késsel belevágunk, a vágás nyoma megmarad. A kiemelt habverőket nem tanácsos a keverőtál oldalához veregetni, mert „összerázzuk-romboljuk" a habot képező levegőbuborékokat, inkább fakanálhoz ütögetve rázzuk le róluk a maradékot (C).
Összekeverjük a maradék 50 g porcukrot és az étkezési keményítőt, majd kanálnyi adagokban beleszitáljuk a masszába, és most már kézi habverővel vagy lyukas fakanállal lazán összedolgozzuk (D).
A massza felét 8 mm átmérőjű csőrbetéttel ellátott habzsákba szedjük úgy, hogy a száját kényelmesen össze tudjuk fogni (E). Szelíden megtekerve kissé összetömörítjük a tartalmát, egy keveset kinyomunk belőle, azaz „légtelenítjük".
Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot. A fehér masszából egymástól némi távolságra, legalább kétszer körbekanyarodva magas, 3-4 cm átmérőjű karikákat kerekítünk. Megszórjuk a cukorgyöngyökkel (F).
A maradék habmasszát megfestjük néhány csepp ételfestékkel vagy tömény céklalével (G). A fehérrel azonos karikákat formálunk belőle (H), és megszórjuk kristálycukorral (1). A kétféle habkarikát, mindössze 100°C-ra előmelegített sütőben, 3 órán át szárítjuk-szikkasztjuk (jól hasznosítható a sütő maradék melege, ha előzőleg mást sütöttünk benne). A légkeveréses sütő a legjobb, de ha a miénk nem ilyen, az sem baj: fakanállal résnyire kitámasztjuk a sütő ajtaját, vagy félóránként kinyitjuk-kiszellőztetjük, hogy a gőz szabadon távozhasson.
A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk. Félig megmártjuk benne a habkarikák egy részét, rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen megszáradni. Fogyasztásig fedetlen dobozban, selyempapírral vagy tüllernyővel letakarva tároljuk. Karácsonyfadísznek is gyönyörűséges.

Elkészítési idő: 1/2 óra + 3 óra szárítás

The Mountain - 3D pólók