Gyömbérkenyér recept

Gyömbérkenyér recept

Hozzávalók 20 szelethez:
250 g finomliszt,
1 kk. sütőpor,
150 g (1 közepes) alma,
150 g dió,
50 g friss gyömbérgumó,
diónyi vaj/margarin a formához,
liszt a formához,
1,25 dl tej,
125 g vaj/margarin,
180 g cukor,
2 tojás + 1 tojássárgája,
A mázhoz és a díszítéshez:
150 g porcukor,
ek. fehér rum/vodka,
30 g birsalmasajt vagy 4-5 aszalt sárgabarack.

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport. Az almát meghámozzuk, elnegyedeljük, magházát kiemeljük, apróra felkockázzuk, azonnal belekeverjük a lisztbe. 50 g diót (a legszebb példányokat) félreteszünk a díszítéshez, a többit durvára vágjuk, a liszthez adjuk. A gyömbért burgonyahámozóval meghámozzuk (A), egyenesen belereszeljük a lisztes keverékbe (B). Kikenünk zsiradékkal egy 30-32 cm hosszú, 1,2 l űrtartalmú őzgerincformát, beszórjuk liszttel, a felesleget kirázzuk belőle. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tejet fellangyosítjuk. Habosra keverjük a vajat/margarint a cukorral, a tojásokkal és a tojássárgájával, apránként hozzáadjuk a tejet, és több részletben, lazán belekeverjük a lisztes-gyümölcsös keveréket (C). A masszát az őzgerincformába simítjuk (D), a formát több rétegben összehajtogatott konyharuhán a munkalaphoz ütögetjük, hogy a massza mindenütt kitöltse (E), és középső bordamagasságra állított rácson 55-65 percig sütjük (tűpróba!). Közben a porcukrot simára keverjük a rummal. A birsalmasajtot/aszalt sárga¬barackot vékony csíkokra vágjuk. Kivesszük a gyömbérkenyeret a sütőből, néhány percig a formában pihentetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezett rostra borítjuk, és azon melegében megöntözzük a rumos mázzal (F). Gerincét a félretett dióval és a csíkokra vágott birsalmasajttal/sárgabarackkal díszítjük, hagyjuk egészen megszáradni. Tálaláskor a bordázat mentén szeleteljük.

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra + a száradási idő

The Mountain - 3D pólók