Fűszeres kalácskák recept

Recept elkészítése:

Fűszeres kalácskák recept

Hozzávalók 18 kalácskához:
A tésztához:
150 g finomliszt,
1 kk. sütőpor,
só,
75 g darált mandula,
75 g darált mogyoró,
1 citrom és 1 narancs reszelt héja,
1/4 kk. őrölt ánizs,
1/4 kk. őrölt koriander,
1 késhegynyi őrölt szegfűbors,
175 g lágy vaj/margarin,
175 g porcukor,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
3 tojás,
vaj /margarin és liszt a formákhoz,
A mázhoz és a díszítéshez:
200 g tortabevonó étcsokoládé,
50 g vágott pisztácia vagy mandulaforgács,
1-2 narancs,
150-200 g sárgabaracklekvár,
5 cl barackpálinka.

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, 1 csipet sóval, a darált mandulával és mogyoróval, a reszelt citrom- és narancshéjjal, valamint az őrölt fűszerekkel. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd apránként a lisztes keveréket (A), és jól összedolgozzuk.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. 7 cm átmérőjű, kb. 1 dl űrtartalmú, tepsiszerűen összefogott kerek (muffin-) sütőformákat vagy zsugorfóliából készült, ugyanekkora alutálkákat gondosan kikenünk vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel, a felesleget kiütögetjük belőlük (B-C).
A masszát sima csőrbetéttel ellátott habzsákba szedjük, és a formákba nyomjuk (D), de legalább 1 cm maradjon a peremükig, mert sülés közben a tészta jócskán megnő. Középső bordamagasságra állított rácson 25-30 percig sütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra emeljük őket (E), és hagyjuk egészen kihűlni.
A mázhoz apróra vágjuk a csokoládét, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, és megmártogatjuk benne a kalácskák tetejét. Azonnal megszórjuk a pisztáciával/mandulával (F), és hagyjuk egészen megszáradni.
Tálaláskor kifilézzük a narancsokat, és körbedíszítjük vele a tányért. Felforrósítjuk a sárgabaracklekvárt, elkeverjük a pálinkával, és a kalácskák önteteképpen külön tálkában, melegen kínáljuk.

Változat:
Süthetjük 6-7 cm átmérőjű, 1/2 dl űrtartalmú kosárkaformákban is (G). Miután kihűltek, tetejüket bevonhatjuk készen kapható puncsízű cukormázzal, és megszórhatjuk torta- vagy színes cukordarával.

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra

Receptek kategória: