Diós tallér recept

Recept elkészítése:

Diós tallér recept

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
Az omlós tésztához:
150 g vaj/margarin,
150 g porcukor,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
2 tojássárgája,
2 ek. rum,
400 g finomliszt,
1 tasak (12 g) sütőpor,
só,
A töltelékhez:
1 dl tej,
50 g kristálycukor,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
1/2 citrom reszelt héja,
1 csapott kk. őrölt fahéj,
120 g darált dió,
2 ek. rum vagy diólikőr,
A mázhoz:
2 ek. kakaó, 100 g porcukor,
1/2 tojásfehérje,
1 ek. citromlé,
40 szem felezett dió.

Elkészítés:

Gyors módszerrel habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, az egyenként hozzáadott tojássárgákkal és a rummal. Elkeverjük a lisztben a sütőport és 1 csipet sót, a vajas masszához adjuk, összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük. Közben a töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Beleszórjuk a darált diót (A), 1 percig szikkasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Lisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között 3 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és 4 cm átmérőjű cakkos pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (B). Sütőpapírral kibélelt sütőlapokra rakosgatjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, középső bordamagasságon 10-12 percig, világossárgára sütjük. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
A mázhoz beleszitáljuk-keverjük a kakaót a porcukor felébe, hozzáadjuk a tojásfehérjét és a citromlét (C), simára keverjük, végül beledolgozzuk a maradék porcukrot (D), azaz kakaós cukormázat készítünk. Megmártjuk benne a korongok felét (E), rácsra helyezzük, és a közepükre illesztjük a felezett diószemeket (F). Résnyire kitámasztott, kikapcsolt, langyos sütőbe tesszük, és hagyjuk fényesre száradni (15-20 perc).
Beledolgozzuk a diókrémbe a rumot/diólikőrt, a krémet arányosan a mártatlan korongok közepére halmozzuk, és szelíden a tetejükre nyomjuk mázas-diós párjukat. 2-3 nap múlva az igazi! Sütőpapírral rétegezve, jól záródó fémdobozban 2-3 hétig eltartható.

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra

Receptek kategória: