Diós egérke recept

Diós egérke recept

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
100 g vegyes aszalt gyümölcs (sárgabarack, szilva, datolya, füge),
50 g mazsola,
150 g babapiskóta és/vagy mogyorós csók,
200+100 g dió,
100 g étcsokoládé,
50+ 150 g porcukor,
3 tojásfehérje,
1 citrom leve,
3 cl rum,
6-8 csepp vaníliaaroma.

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk (A). A mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük, szárazra törölgetjük. A babapiskótát/mogyorós csókot erősebb nejlonzacskóba tesszük, nyújtófával morzsafinomságúra törjük (B). 200 g diót megdarálunk, 100 g diót durvára vágunk, tányérba szórjuk.
A csokoládét felaprózzuk. 50 g cukorral felforralunk 1/2 dl vizet, beleszórjuk a csokoládét (C), lehúzzuk a tűzről, olvadásig keverjük benne.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük meleg vízfürdőbe tesszük, több részletben beleszitálunk 150 g porcukrot, és fényesre keményre felverjük. Hozzáadjuk a csokoládépépet (D), kíméletesen, de alaposan összekeverjük.
Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a darált diót, a babapiskóta-morzsát (E), a citromlét, az aszalt gyümölcsöket és a mazsolát, végül a rumot és a vaníliaaromát, alaposan összekeverjük. (Ha túlságosan sűrű volna a
massza, 1-2 ek. tejszínt vagy desszertbort adunk hozzá, ha túlságosan híg, 1-2 ek. zsemlemorzsát.) Lefedjük, 20 percig pihentetjük. F Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőtepsit. A sütőt előmelegítjük 130°C-ra. A masszából púpos kiskanálnyi adagokat szaggatunk ki, hosszúkás rudakat, „egérkéket" formálunk belőle (F), és a durvára vágott dióba forgatjuk-nyomkodjuk. A tepsibe sorakoztatjuk őket, és a résnyire kitámasztott ajtajú sütőben 35-40 percig szárítjuk.
Hagyjuk teljesen kihűlni, tálaláskor minyonpapírtálkákba ültetjük őket, és csinosan tálra rendezzük. Jól záródó fém- vagy műanyag dobozban 1-2 hétig eltartható.

Változat:
Ha nem akarunk bíbelődni az egérkék formázásával, a masszát egyszerűen kisebb tepsibe nyomkodjuk, a sütőben megszikkasztjuk és apró kockákra vagy szeletekre vágva, papírtálkákban kínáljuk.

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra

The Mountain - 3D pólók