Diókrémes mézesszelet recept

Recept elkészítése:

Diókrémes mézesszelet recept

Hozzávalók 2 hasábhoz/32 szelethez:
A tésztához:
70 g vaj/margarin,
140 g méz,
500 g finomliszt,
100 g porcukor,
1 ek. mézeskalácsfűszer,
1/2 kk. őrölt fahéj,
20 g szalalkáli,
1/2 dl tej,
3 tojás.

A diókrémhez:
2 tasak vaníliás pudingpor,
6 dl tej,
80 g + 200 g porcukor,
250 g darált dió,
250 g vaj /margarin,
4 tasak (40 g) vaníliás cukor,
1 narancs reszelt héja,
6 ek. rum.

A díszítéshez:
2 ek. vágott pisztácia,
1 narancs.

Elkészítés:

A vajat/margarint és a mézet szelíd tűzön felforrósítjuk, lehúzzuk a tűzről, langyosra hűtjük. A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, a mézeskalácsfűszerrel és a fahéjjal. A szalalkálit feloldjuk a meglangyosított tejben. A vaj/margarin-méz elegyben egyenként elkeverjük a tojásokat, majd a szalalkális tejet, és több részletbén a liszthez adjuk, fakanállal vagy a kézi robotgép dagasztóspiráljával jól összedolgozzuk. A keverőtálban hagyjuk, fóliával letakarjuk, 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 2 cipóra osztjuk, és liszttel behintett két sütőpapírlap között mindkettőt kb. 32x32 cm-es lapokra nyújtjuk. A sütőpapírral együtt a sütőtepsibe húzzuk, a felső sütőpapírlapot levágjuk, eltávolítjuk. A forró sütőben, középső bordamagasságon 12-15 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, egyenletesen körbevágjuk, és 3 db kb. 10x30 cm-es lapra vágjuk. 4 A diókrémhez a pudingport a zacskón olvasható utasítás szerint, de csak 6 dl tejjel és 80 g porcukorral sűrű péppé főzzük, belekeverjük a darált diót, hagyjuk langyosra hűlni (A). A vajat/margarint habosra keverjük 200 g porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a rumot, 8 evőkanálnyit csillagcsőrrel ellátott nyomózsákban félreteszünk a díszítéshez. A többit elkeverjük a diós pudinggal (B), és sima csőrbetétes nyomózsákba szedjük. Vastagabb, egyenletes krémcsíkokat nyomunk a mézeslapokra (C), egymásra illesztjük őkket (D), szelíden lenyomjuk, majd elsimítjuk a tetejükön és az oldalukon a maradék krémet (E-F). Tetejüket villával megdíszítjük-cifrázzuk, és megszórjuk a vágott pisztáciával. A leendő 2x16 szelet egyik végére rózsákat nyomunk a félretett krémből, és 1 napra hidegre tesszük. Tálaláskor alaposan megmossuk a narancsot, héjastul nem túl vékony karikákra, majd nyolcadokra vágjuk, és beleszúrjuk a krémrózsákba. Egy-egy hasábot 16 szeletre vágunk.

Kevergetés nélkül sem bőrösödik meg a puding teteje, ha még melegen, egyenletesen megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 1-2 kanál porcukorral (ami a tetejére olvad), majd lefedjük vagy folpackkal betakarjuk, és többször váltott, hideg vízben hagyjuk kihűlni.

Elkészítési idő: 1 és fél óra + 1 óra pihentetés + 1 nap hűtés

Receptek kategória: