Bécsújhelyi habos tallér recept

Bécsújhelyi habos tallér recept

Hozzávalók 40 darabhoz:
Az omlós tésztához:
300 g finomliszt,
150 g margarin/vaj,
50 g porcukor,
só,
3 tojássárgája,
A töltelékhez és a díszítéshez:
3 tojásfehérje,
1/2 mk. citromlé,
280 g kristálycukor,
100 g tortabevonó étcsokoládé,
100 g sárgabaracklekvár.

Elkészítés:

Omlós tésztát készítünk: a lisztet eldolgozzuk a fagyos vajjal/margarinnal, a porcukorral, 1 csipet sóval és a tojássárgákkal. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük.
Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát két, liszttel meghintett sütőpapírlap között 3 mm vastagra kinyújtjuk, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A sütőlapokra rakosgatjuk, és 10-12 percig, aranysárgára sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. A sütőt kihűtjük-szellőztetjük 100°C-ra.
A tojásfehérjéket habüstbe öntjük, a citromlével félkeményre verjük (A), meleg vízfürdőbe állítjuk, majd apránként hozzáadjuk a kristálycukrot, és kemény habbá verjük. Kiemeljük a meleg vízből, hagyjuk kihűlni. 8-10 mm átmérőjű csillagcsőrös habzsákba szedjük, és habkarikákat nyomunk a kihűlt tésztakorongok felére (B). A sütő ajtaját résnyire kitámasztjuk, a habkarikákat 1 órán át 100°C-on szárítjuk, majd további 1 órán keresztül a kikapcsolt sütőben szikkadni hagyjuk, hogy üreges-ropogósak legyenek.
A habkarikák közepébe pöttyintünk egy kevés olvasztott csokoládét (C), hagyjuk megdermedni. Az üres tésztakorongokat megkenjük a lekvárral, és a tetejükre illesztjük habos párjukat (D).

Változat (tészta nélkül):
A habkarikákat zsiradékkal vékonyan megkent sütőpapírlapra nyomjuk, megszárítjuk-szikkasztjuk, majd megtöltjük az olvasztott csokoládéval, hagyjuk megdermedni, és csak azután választjuk le a sütőpapírról.

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra + 2 óra szárítási idő

The Mountain - 3D pólók