Sült tejsodó égetett cukorral recept

Recept elkészítése:

Sült tejsodó égetett cukorral recept

Hozzávalók 6 személyre:
2 vaníliarúd,
1 liter sűrű tejszín,
6 tojássárgája,
100 g kristálycukor,
2 ek. mandula- vagy narancslikőr,
75 g barna cukor.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra (gázsütőnél 2-es fokozat). Helyezzünk hat 120 ml-es hőálló tálkát egy magas szélű tepsibe, és tegyük félre. Egy éles késsel hosszában vágjuk ketté a vaníliarudakat, kaparjuk ki belőle a fekete magokat, és a hüvelyekkel együtt tegyük egy közepes méretű lábasba. Öntsük rá a tejszínt, és közepes tűzön éppen csak forraljuk fel, sűrűn megkevergetve. Vegyük le a tűzről, fedjük le és tegyük félre 15-20 percre. Ez alatt az idő alatt a vanília jól átjárja a tejszínt. Egy tálban alaposan keverjük el a tojássárgákat, a kristálycukrot és a likőrt. Keverjük hozzá a forró tejszínt, és szűrjük át egy nagy kancsóba. Egyenlő arányban adagoljuk a sodót a tálkákba. Öntsünk annyi forró vizet a tepsibe, hogy a tálkák feléig érjen. Fedjük le a tepsit fóliával, és tegyük az előmelegített sütőbe kb. 30 percre, amíg a sodó elkészül. Vegyük ki a tálkákat a tepsiből, és hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára vagy egész éjszakára. Melegítsük elő a grillezőt, szórjuk meg a sodók tetejét bőségesen cukorral, és grillezzük 30-60 percig, amíg a cukor elolvad és karamellizálódik (ne hagyjuk, hogy a cukor megégjen vagy a sodó kicsapódjon). Tegyük vissza a hűtőbe, hogy a felső cukorréteg megdermedjen, és tálalás előtt jól hűtsük le.