Keleti tekercs recept

Recept elkészítése:

Keleti tekercs recept

Hozzávalók 6 személyre:
275 g rétestésztalap, ha fagyasztott volt felengedve,
50 g/4 ek. sótlan vaj felolvasztva,
porcukor, kakaópor és őrölt fahéj a tetejére
A töltelékhez:
75 g/6 ek. sótlan vaj,
115 g étcsokoládé kockákra törve,
115 g darált mandula,
115 g apróra vágott datolya,
75 g porcukor,
2 tk. rózsavíz,
1/2 tk. őrölt fahéj.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 °G-ra (gázsütőnél 4-es fokozat), és vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát. Készítsük el a csokoládés-datolyás-mandulás tölteléket: lassú tűzön forró víz felett, hőálló edényben olvasszuk fel a csokoládét a vajjal. Ha kész, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá a többi hozzávalót, hogy sűrű masszát kapjunk. Tegyük félre hűlni.
Helyezzünk egy réteg rétestésztalapot egy tiszta munkafelületre. Kenjük meg olvasztott vajjal, tegyünk rá egy másik réteg tésztát, és vajazzuk meg azt is. Tekerjünk fel egy maréknyi csokoládés-mandulás masszát hosszú rúd formájában, tegyük a rétestészta egyik szélére, és szorosan csavarjuk köré a tésztát. Igazítsuk a tekercset a tortaforma külső széléhez. Készítsünk annyi tekercset, hogy megtöltsék a formát.
Kenjük meg a tekercseket a maradék olvasztott vajjal. Süssük 30-35 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós nem lesz. Vegyük ki a formából, tegyük ki egy tányérra. Melegen, a kakaóporral, porcukorral és fahéjjal megszórva tálaljuk.