Jeges pralinétorta recept

Jeges pralinétorta recept

Hozzávalók 8 személyre:
115 g mandula vagy földimogyoró,
115 g/8ek. kristálycukor,
115 g mazsola,
6 ek. rum vagy brandy,
115 g étcsokoládé kockákra törve,
2 ek. tej,
450 ml sűrű tejszín,
2 ek. erős feketekávé,
16 babapiskóta,
A tetejére:
150 ml sűrű tejszín,
50 g pörkölt, szeletelt mandula,
15 g olvasztott étcsokoládé.

Elkészítés:

A pralinéhoz készítsünk elő egy kivajazott tepsit vagy sütőpapírt. Tegyük a mandulát a cukorral együtt egy lábasba, aminek kellően vastag az alja, és lassan melegítsük fel, amíg a cukor elolvad. Mozgassuk az edényt, így a mandulát megforgatjuk a forró cukorban. Lassan főzzük, amíg a mandula megbarnul és a cukor karamellizálódik. Jól figyeljünk oda, mert az egész csak pár percig tart. Gyorsan öntsük a mandulákat a tepsibe vagy a sütőpapírra, és hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, törjük szét, és konyhai mixerben daráljuk apróra. Áztassuk a mazsolákat 3 ek. rumban vagy brandyben egy órán át (még jobb, ha egy egész éjszakára), így megpuhulnak, és átveszik az alkohol ízét. Lassú tűzön forró víz felett olvasszuk fel a csokoládét a tejben, tegyük félre, és hagyjuk kihűlni. Vékonyan vajazzunk ki egy 1,2 literes mély süteményestálat, és béleljük ki zsírpapírral. Verjük a tejszínt lágy habbá, amíg villával kis csúcsokat tudunk húzni belőle. Keverjük hozzá a hideg csokoládét és a mazsolákat az alkohollal, amiben áztak. Keverjük össze a kávét és a maradék brandyt vagy rumot egy lapos tálban. Mártogassuk bele a babapiskótákat, és a felét rendezzük egy rétegbe az előkészített süteményestál alján. Öntsük a babapiskótákra a csokis keveréket, és fedjük le még egy réteggel. Fagyasszuk egész éjjel. Mártsuk a süteményestálat rövid ideig forró vízbe, hogy felengedjen, és fordítsuk ki a tortát egy tálalóedényre. Borítsuk be tejszínhabbal, a tetejét szórjuk meg a szeletelt mandulákkal, és díszítsük az olvasztott csokoládéval. Tegyük vissza a mélyhűtőbe, amíg szükség lesz rá.