Fűszeres körte vörösborban recept

Fűszeres körte vörösborban recept

Hozzávalók 8 személyre:
600 ml vörösbor,
225 g kristálycukor,
1 fahéj rúd,
6 szegfűszeg,
1 narancs finomra reszelt héja,
2 tk. reszelt gyömbérgyökér,
8 hasonló nagyságú kemény körte, a szárával együtt,
1 ek. brandy,
2 ek. pörkölt mogyoró vagy mandula, a díszítéshez.

Elkészítés:

Vegyünk egy akkora lábast, amibe egymás mellé bele tudjuk állítani a körtéket. Tegyünk a lábasba minden hozzávalót a körték, a brandy és a mandula kivételével, és lassan melegítsük, amíg a cukor felolvad. Lassú tűzön főzzük 5 percig. Hámozzuk meg a körtéket, vágjuk ki az alsó részüket, de a szárukat hagyjuk benne. Rendezzük el őket állítva a lábasban. Fedő alatt lassú tűzön főzzük, amíg megpuhulnak. A főzési idő kb. 45-50 perc, a körték méretétől függően. Szűrőkanállal vegyük ki a körtékéi a kompótléből, óvatosan, hogy ne húzzuk ki közben a szárukat. Tegyük őket egy nagy tálalóedénybe vagy 8 kisebb tálkába. A kompótlét forraljuk fel, és nagy lángon főzzük, amíg kicsit elfő és sűrűbb lesz. Hagyjuk kicsit lehűlni, adjuk hozzá a brandyt, és szűrőn át öntsük a körtékre. Díszítésként szórjuk meg pörkölt mandulával.