Csokoládés palacsinta ringlóval és portóival recept

Recept elkészítése:

Csokoládés palacsinta ringlóval és portóival recept

Hozzávalók 6 személyre:
50 g étcsokoládé kockákra törve,
200 ml tej,
120 ml tejszín,
2 ek. kakaópor,
115 g liszt,
2 tojás,
olaj a sütéshez
A töltelékhez:
500 g ringló,
50 g kristálycukor,
2 ek. víz,
2 ek. portói bor,
175 g crémefraíche (v. tejszín)
Az öntethez:
150 g étcsokoládé kockákra törve,
175 ml sűrű tejszín,
2 ek. portói bor.

Elkészítés:

A csokoládét a tejjel együtt tegyük egy lábasba, és lassan melegítsük fel, amíg a csoki felolvad. Öntsük turmixgépbe vagy konyhai mixerbe, és adjuk hozzá a tejszínt, a kakaóport, a lisztet és a tojásokat. Jól dolgozzuk össze, öntsük ki egy kancsóba, és hűtsük 30 percig. Időközben készítsük el a tölteléket. Felezzük el és magozzuk ki a szilvákat, tegyük egy lábasba, és adjuk hozzá a cukrot és a vizet. Forraljuk fel, majd fedő alatt lassú tűzön főzzük kb. 10 percig. Keverjük hozzá a portóit, hagyjuk még a tűzön 30 másodpercig, ezután tegyük félre és tartsuk melegen. Készítsünk elő egy darab sütőpapírt. Melegítsünk fel egy palacsintasütőt, vékonyan kenjük meg olajjal, és öntsünk bele annyi tésztát, hogy éppen kitöltse a serpenyő alját. Közben forgassuk az edényt, hogy a tészta egyenletes rétegei képezzen. Addig süssük, amíg a teteje megszilárdul, majd fordítsuk meg és süssük a másik felét is. Ha kész, borítsuk a sütőpapírra. Süssünk ki további 9-11 palacsintát hasonlóképp.
Készítsük el a csokoládészószt. Tegyük a csokoládét és a tejszínt egy lábasba, lassan melegítsük fel, és keverjük egyenletesre. Adjuk hozzá a portóit, és melegítsük még egy percig.
Osszuk el a szilvás tölteléket a palacsinták között, tegyünk mindegyikre egy nagy kanállal a tejföl tejszín keverékből, és tekerjük fel. Tálaljuk a csokiszósszal.