Szaloncukor-réteskék recept

Szaloncukor-réteskék recept

Hozzávalók 24 darabhoz:
2x275g mirelit réteslap (szobahőmérsékleten kiengedve),
115 g vaj felolvasztva kisebb réteslapdarabkák a díszítéshez, átszitált porcukor a díszítéshez,
A töltelékhez:
450 g alma, meghámozva és kockákra vágva,
1 tk. fahéj,
25 g/2 ek. barna cukor,
50 g aprított hikoridió (közönséges dió is jó),
50 g kenyérmorzsa,
25 g/3 ek. szültana (mazsola),
25 g ribizli,
A citromos szószhoz:
115 g porcukor,
1 citrom héja lereszelve,
2 citrom leve.

Elkészítés:

A réteslapot vegyük elő, és terítsük ki. Az almaszeleteket tegyük egy nagy tálba, és keverjük össze a többi töltelék hozzávalóval. A réteslapokat vágjuk 15x30-as csíkokra, és kenjük meg vajjal. A töltelékből egy kanálnyit tegyünk egyik végére, és tekerjük fel a tészta oldalait, hogy 13 cm átmérőjű legyen. A széleit kenjük meg vajjal, és tekerjük fel teljesen. A két végén nyomjuk össze, és még egyszer vajazzuk be. Tegyük őket egy sütőlemezre, és 10 percre hűtsük be. A sütőt melegítsük elő 190 fokra (gázsütőben 5-ös fokozat). Olvasztott vajjal kenegessük meg a szaloncukrokat, és süssük kb. 30-35 percig. Aranybarnának kell lenniük. Hagyjuk őket kihűlni egy kicsit először a sütőlemezen, majd egy rácson. A citromos szószhoz minden hozzávalót tegyünk egy nagy serpenyőbe, és kis lángon forraljuk fel, néha kevergessük. A meleg szószt, tegyük egy tálba, és a szaloncukrokkal együtt kínáljuk.

The Mountain - 3D pólók