Mandula-olívabogyó-sajtfalatkák (tapas) recept

Mandula-olívabogyó-sajtfalatkák (tapas) recept

Hozzávalók 6-8 személyre:
1/2 tk. koriandermag,
1/2 tk. ánizsmag,
1 tk. friss, aprított rozmaring,
2 tk. friss, aprított petrezselyem,
2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
1 ek. borecet,
2 ek. olívaolaj,
115 g fekete olajbogyó,
115 g zöld olajbogyó.

A pácolt sajthoz:
150 g kecskesajt,
6 ek. olívaolaj,
1 ek. fehérborecet,
1 tk. fekete bors, egészben,
7 gerezd fokhagyma, felaprítva,
3 friss tárkony- vagy kakukkfűszál,
tárkony a díszítéshez.

A sózott mandulához:
1/4 tk. Cayenne-bors,
2 ek. tengeri só,
25 g/2 ek. vaj,
4 ek. olívaolaj,
200 g hámozott mandula,
durva szemű só a végén a megszóráshoz (elhagyható).

Elkészítés:

A pácolt olívabogyóhoz először törjük össze a koriandert és az ánizst egy konyhai mozsárban. Zacskóban, sodrófával is poríthatjuk őket. A rozmaringot, a petrezselymet, a fokhagymát, az ecetet és az olajat keverjük össze, öntsük az olajbogyókra, és egy kis tálban lefedve hagyjuk őket összeérni egy hétig. A pácolt sajthoz vágjuk lel a sajtol kis darabokra, a penészt hagyjuk rajta. Az olajat, az ecetet, a borsot, a fokhagymát és a fűszernövényeket keverjük össze, öntsük a sajtra, és 3 napig hűtve, lefedve tároljuk. A sózott mandulához a Cayenne-borsot és a sót keverjük össze, majd a vajat és az olajat melegítsük fel egy serpenyőben, tegyük bele a mandulát, és dobva-rázva öt percig süssük, amíg a mandula aranybarna nem lesz. Vegyük ki a mandulát a serpenyőből, és keverjük össze a sóval-borssal, hagyjuk kihűlni, és utána egy hétre tegyük légmentesen zárható edénybe. Tálaláskor lapos edényeken szolgáljuk fel, a sajtot friss tárkonnyal díszíthetjük, a mandulát utánsózhatjuk.

Tipp:
Ha vacsora előtt szolgáljuk fel, ne felejtsünk el pálcikákat adni az olajbogyóhoz és a sajthoz.

Kiemelt partnerünk