Vadgombás torta recept

Vadgombás torta recept

Hozzávalók 6 személyre:
A tésztához:
225 g liszt,
1/2 tk. só,
50 g fehér növényi zsír,
2 tk. citromlé,
kb. 150 ml jéghideg víz,
115 g vaj behűtve, kockákra vágva,
1 felvert tojás.

A töltelékhez:
150 g vaj,
2 mogyoróhagyma, apróra vágva,
2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
450 g vadgomba-keverék, (felszeletelt),
3 ek. friss, aprított petrezselyem,
2 ek. sűrűbb tejszín,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

1. A tésztához szitáljuk át a lisztet és a sót egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a zsírt, és morzsoljuk össze. 2. A citromlét és elegendő hideg vizet tegyünk bele, hogy lágy, de ne túl ragadós tésztát kapjunk. Fedjük le, és hűtsük be 20 percig. 3. Nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra egy belisztezett gyúródeszkán. Három csíkkal tagoljuk szét, és a vajkockák felét rendezzük el a tészta kétharmadán. 4. A kétharmad részt tekerjük fel, s az üres harmadik részt borítsuk rá. Hústűvel rögzítsük a széleit. Negyvenöt fokban fordítsuk el, nyújtsuk ki, harmadoljuk el és ugyanígy dolgozzuk bele a vajat. 5. Húsz percre hűtsük be a tésztát. Háromszor ismételjük meg a 4 pontban leírt műveletet, az egyes nyújtások között húsz percekre hagyjuk hűlni. A töltelékhez olvasszunk fel 50 g vajat, süssük benne puhára a fokhagymát és a mogyoróhagymát, adjuk hozzá a maradék vajat és a gombákat, s pároljuk 35-40 percig. Ha szükséges, szűrjük le, a többi hozzávalót is keverjük bele, majd hagyjuk kihűlni. A sütőt melegítsük elő 220 fokra (gázsütőben 7-es fokozat). 6. A tésztát osszuk két részre, az egyiket nyújtsuk kör alakúra, a közepére tegyük a tölteléket, a tészta másik felét is nyújtsuk ki, és fedjük le vele. Vízzel kenegessük meg a szélét, és nyomkodjuk össze, a tetejét kenjük meg felvert tojással. 45 percig süssük, a tésztának meg kell emelkednie és ropogósán aranybarnára sülnie.