Rétegelt hústorta recept

Rétegelt hústorta recept

Hozzávalók 8 személyre:
225 g füstöletlen, húsos baconszalonna,
225 g bárány- vagy sertésmáj, darálva,
450 g darált sertéshús,
1 kisebb hagyma, apróra vágva,
2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
2 tk. szárított fűszerkeverék,
225 g vadhús, saját választásunk szerint,
4 ek. portói bor vagy sherry,
1 babérlevél,
50 g/4 ek. liszt,
300 ml kocsonyazselé só,
frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A szalonnáról szedjük le a bőrét, és a kés hátlapjával simítsuk ki. Egy kb. egy literes cseréptálat béleljünk ki vele. Az edény legyen tűzálló, és a fedelére is szükség lesz, amikor sokáig sütjük benne a húst. A darált húsokat keverjük össze a hagymával, a fokhagymával és a fűszernövényekkel. Alaposan sózzuk és borsozzuk. Egy éles késsel vágjuk a vadhúst vékony csíkokra, tegyük egy nagy tálba, és öntsük fel a borral vagy sherryvel. Sóval és frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük meg. A darált húsos keverék egyharmadát tegyük a cseréptálba, a sarkokban gondosan egyengessük el. A vadhúscsíkok felével fedjük le, és így rétegezzük - a tetején darált hús legyen. Simítsuk el a felszínét, és tegyük a babérlevelet a tetejére. A sütőt melegítsük elő 160 fokra (gázsütőben 3-as fokozat). A lisztet tegyük egy kisebb tálba, és 30-45 ml hideg vízzel dolgozzuk kemény tésztává. A cserépedényt fedjük le, a szélét tésztával is borítsuk be. Tegyük egy tepsibe, öntsünk köré vizet, hogy félig ellepje, és kb. két órán keresztül süssük. Vegyük le a tetejét, és egy 2 kilós súllyal és egy tányérral nyomjuk le a sültet. Hagyjuk kihűlni, a tetejéről szedjünk le minden zsírt, és borítsuk be a kocsonyazselével. Egy éjszakára hagyjuk megdermedni, utána tegyük csak át egy tálra. Vékony szeletekre vágva tálaljuk, hozzá vegyes salátát és gyümölcsös chutney-t (a chutney csípős indiai mártás) kínáljunk.