Pulykás-áfonyás pite recept

Recept elkészítése:

Pulykás-áfonyás pite recept

Hozzávalók 8 személyre:
450 g sertésből való kolbászhús,
450 g darált sertéshús,
1 ek. őrölt koriander,
1 ek. szárított fűszernövény-keverék,
2 narancs finomra reszelt héja,
2 tk. őrölt friss gyömbérgyökér vagy 1/2 tk. őrölt gyömbér,
450 g pulykamellfilé, vékony szeletekre vágva,
115 g friss áfonya
só, frissen őrölt fekete bors.

A tésztához:
450 g liszt,
1 tk. só,
150 g sertészsír,
150 ml tej és víz keveréke.

A tetejére:
1 felvert tojás,
300 ml kocsonyazselé (a csomagon levő utasítás szerint elkészítve).

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). Egy nagy sütőlapot tegyünk a sütőbe melegedni. Egy nagy tálban keverjük össze a sertéshúst, a darált sertéshúst, a koriandert, a fűszernövényeket, a narancshéjat és a gyömbért, majd bőségesen adjunk hozzá sót és borsot. A tészta elkészítéséhez a lisztet tegyük egy tálba a sóval együtt. A zsírt melegítsük meg egy kis serpenyőben, tegyük bele a tejet és a vizet, de ne hagyjuk felforrni. Húzzuk le a serpenyőt a lángról, és hagyjuk egy kis ideig hűlni. Fakanállal gyorsan keverjük ezt a folyadékot a liszthez, ettől kemény tészta ja lesz, amit borítsunk gyúródeszkára és dolgozzuk simára. Egyharmadát vegyük el, ez lesz a teteje, felhasználásig csomagoljuk tiszta celofánba és tartsuk meleg helyen. A nagyobb tésztadarabot tegyük lisztezett gyúródeszkára, és béleljük ki vele egy kerek sütőforma alját és oldalát. Addig dolgozzunk a tésztával, amíg meleg, mert ha kihűl, akkor megtöredezik. A pulykamellfiléket klopfoljuk és simítsuk 3 mm vékonyra. A sertéshúsos keverék felét töltsük a sütőformába, a széleinél egyengessük el, fedjük be a pulykahússal, aztán erre kerül az áfonya. A végén rakjuk rá a maradék pulykát és a húsos keveréket. A tészta maradékát nyújtsuk ki, fedjük le vele a tölteléket, és a széleket kenjük meg tojással, hogy összeragadjanak. A tetején szúrjunk lyukat, hogy a gőz kijöhessen, a tészta maradékával pedig díszíthetjük. Felvert tojással kenjük meg az egészet, és süssük két órán át. Ha nagyon barnulna, fedjük le alufóliával. Tegyük rácsra, hogy kihűljön; ha már hideg, egy tölcsér segítségével töltsük meg kocsonyazselével. Egy éjszakára hagyjuk állni, mielőtt feltálaljuk.

Receptek kategória: