Marhasült ratatouille-körettel recept

Marhasült ratatouille-körettel recept

Hozzávalók 8 személyre:
700-900 g bélszín (fehérpecsenye),
3 ek. olívaolaj,
300 ml kocsonyazselé (kövessük a csomagolás utasításait).

A páchoz:
2 ek. sherry,
2 ek. olívaolaj,
2 ek. szójaszósz,
2 tk. őrölt friss gyömbérgyökér vagy 1 tk. gyömbérpor,
2 fej fokhagyma összezúzva.

A ratatouille-hoz:
4 ek. olívaolaj,
1 hagyma, felszeletelve,
2-3 fokhagyma, összezúzva,
1 nagy padlizsán, kockákra vágva,
1 kisebb piros paprika kimagozva és felszeletelve,
1 kisebb zöldpaprika kimagozva és felszeletelve,
1 kisebb sárga paprika kimagozva és felszeletelve,
225 g cukkini felszeletelve,
450 g paradicsom meghámozva, felkockázva,
1 ek. szárított fűszernövény-keverék,
2 ek. salátaöntet,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A pác összetevőit keverjük össze egy lapos edényben, tegyük bele a marhahúst, és forgassuk meg. Tiszta celofánnal fedjük le, s fél órára hagyjuk pácolódni, hogy az ízek Összeérjenek. A sütőt melegítsük elő 220 fokra (gázsütőben 7-es fokozat). Egy nagy merőkanállal szedjük ki a húst a pácból, és papírtörülközővel törölgessük meg. Az olajat hevítsük meg egy serpenyőben (füstölögnie kell), tegyük bele a húst és süssük barnára. Tegyük át egy tepsibe, és 10-15 percig süssük, néha locsolgassuk meg a levével. Tegyük egy nagy tálra, és hagyjuk kihűlni. Eközben a ratatouille-hoz melegítsük meg az olajat egy nagy tűzálló tálban, és kis lángon süssük meg a hagymát és a fokhagymát üvegesre. Tegyük bele a padlizsánt, pároljuk puhára (öt perc). A szeletelt paprikákat és a cukkinit is adjuk hozzá, és további két percig főzzük. Ezután tegyük bele a paprikát és a fűszernövényeket, és alaposan sózzuk, borsozzuk. Még néhány percig forraljuk együtt. Tegyük a ratatouille-t egy tányérra, és hagyjuk kihűlni. Salátaöntettel öntsük le, szeleteljük fel a marhahúst, és tegyük egymásra a szeleteket egy tálon. Hideg, éppen dermedő kocsonyazselével kenegessük meg őket. A zselét hagyjuk megdermedni, aztán még egyszer kenjük át. A ratatouille-t merjük a hús köré, és azonnal tálaljuk.

Tipp:
A ratatouille hagyományos francia recept, akkor a legjobb, ha friss zöldségekből készítjük. Hidegtálakhoz kiváló, de jó uzsonnára vagy héjában főtt burgonya mellé is.