Klasszikus sült lazac recept

Klasszikus sült lazac recept

Hozzávalók 8 személyre:
1 egész lazac,
3 babérlevél,
1 citrom felszeletelve,
12 szem fekete bors,
300 ml víz,
150 ml fehérbor,
2 uborka vékonyra felszeletelve,
egy csokor friss fűszernövény (pl. petrezselyem, turbolya, snidling) a díszítéshez,
majonéz a tálaláshoz.

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőben 4-es fokozat). A lazac belsejét tisztítsuk meg, szedjük ki a belét, és többször öblítsük át, majd töröljük ki. A farkát V alakban vágjuk fel, és tegyük dupla réteg alufóliára. A babérlevelet, a citromszeleteket és a fekete borsot töltsük a belsejébe, öntsük rá a vizet és a bort, majd csavarjuk szorosan a fóliába. Helyezzük egy nagyobb tepsibe. Süssük 15 percig, majd fél kilónként, még negyedórát számoljunk hozzá. Vegyük ki, bontsuk fel, így hagyjuk kihűlni. Ne hagyjuk egy éjszakára állni, különben nem tudjuk majd leszedni a pikkelyeit. A fejét és a farkát vágjuk le, ha később szükségünk lenne rá, tegyük félre. Vágódeszkán fordítsuk meg a halat, és óvatosan húzzuk le róla a fóliát és a bőrét. Ha maradna barna hús rajta, kapargassuk le, csak a rózsaszín finom. A hátát metsszük be, és a gerincéről szedjük le a húst. Az egyik filét tegyük tálra, mellé a másikat, ez lesz a feltálalt lazac alapja. Szedjük ki a gerincet. A hal másik felét, amelyen még rajta van a bőre, helyezzük bőrével felfelé a filékre, ha van rajta barna hús, szedjük le. A fejet és a farkát is a helyére tehetjük. Az uborkaszeletekkel teljesen borítsuk be, mintha pikkelye lenne. Friss fűszernövényekkel és majonézzel tálaljuk.

Kiemelt partnerünk