Csirkés tekercs recept

Csirkés tekercs recept

Hozzávalók 8 személyre:
2 kg csirke.

A töltelékhez:
1 fej közepes hagyma, finomra vágva,
50 g/4 ek. olvasztott vaj,
350 g darált sertéshús,
115 g baconszalonna, felszeletelve,
1 ek. friss petrezselyem,
2 tk. friss kakukkfű,
115 gfriss kenyérmorzsa,
2 ek. sherry,
1 nagy tojás felverve,
25 g pisztácia, megtisztítva,
25 g fekete olajbogyó, kimagozva (kb. 12 db),
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A töltelékhez süssük puhára a hagymát 25 g vajban. Tegyük át egy tálba kihűlni. A többi hozzávalót jól keverjük össze, és alaposan sózzuk, borsozzuk. A csirkét csontozzuk ki, először egy kisebb, éles késsel vágjuk le a szárnyak hegyét, majd a gerincénél a hátát mélyen vágjuk fel. A csontokról alaposan szedjük le a húst, a lábánál és a szárnyánál az inat vágjuk át, és minden csontját szedjük ki. Vigyázzunk a mellén a bőrére, mert a töltelék kifolyhat, ha azt átvágjuk. A tölteléket először a közepébe töltsük, majd utána a széleihez. A húst, amennyire lehet, simítsuk le. Sötét cérnával varrjuk össze a húsát (így jobban észre lehet venni sütés közben). Zsineg segítségével formáljunk a húsából tekercset. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőben 4-es fokozat). A tekercset tegyük egy tepsibe (az összevarrás kerüljön alulra), és a maradék vajjal kenegessük meg. Süssük kb. 1 és 1/4 óráig, de ne fedjük le. Gyakran locsolgassuk meg a levével. Mielőtt leszedjük a zsineget és a cérnát, hagyjuk teljesen kihűlni. Alufóliába tekerve hűtsük vagy fagyasszuk le felhasználásig.

Kiemelt partnerünk