Nyelvhal garnélarákkal és kagylóval recept

Nyelvhal garnélarákkal és kagylóval recept

Hozzávalók 6 személyre:
75 g/6 ek. vaj,
8 mogyoróhagyma, finomra vágva,
300 ml száraz fehérbor,
1 kg kagyló, evésre előkészítve, megtisztítva,
225 g csiperke- v. sampinyongomba negyedelve,
250 ml halleves,
12 db nyelvhalfilé, mindegyik kb. 5-150 g,
30 g/2 ek. liszt,
4 ek. créme fraicbe vagy sűrűbb tejszín,
225 g főtt, megtisztított garnélarák
só, frissen őrölt fekete bors,
friss petrezselyem a díszítéshez.

Elkészítés:

Egy nagy tűzálló tálban közepes lángon olvasszunk fel 15 g/ 1 ek. vajat. A hagymák felét tegyük bele, kb. két percig süssük, megbarnulniuk nem szabad. Gyakran kevergessük közben. Adjuk hozzá a fehérbort, és forraljuk fel, tegyük bele a kagylókat is, és teljesen fedjük be. Nagy lángon főzzük meg a kagylókat, néha rázogassuk meg a serpenyőt, kb. 4-5 percig, amíg a kagylók kinyílnak. Amelyik mégsem nyílna ki, vegyük ki és rakjuk félre. A kagylókat tegyük egy nagy tálba, a főzőfolyadékot szűrjük le és tegyük félre. Ha már eléggé kihűlt, néhányat tegyünk félre a díszítéshez, ezeket ne szedjük ki a héjukból. A többit szedjük ki és fedjük le. A maradék vaj felét közepes lángon olvasszuk fel egy vastagabb serpenyőben. Tegyük bele a hagyma másik felét, és két perc alatt pirítsuk puhára gyakori kevergetés mellett. A gombák és a halleves hozzáadása után melegítsük, de ne forraljuk. A halfiléket sózzuk, borsozzuk. Tekerjük fel őket, tegyük a serpenyőbe, aztán fedjük le, és 5-7 percig pároljuk, a hús ne legyen áttetsző. Ezután a filéket vegyük ki egy meleg tálra, és jól fedjük le, nehogy kihűlhessenek. A lángot állítsuk nagyobbra, és a lét addig forraljuk, amíg mennyisége egyharmadára nem csökken. A megmaradt vajat egy kisebb serpenyőben olvasszuk fel közepes lángon, és a lisztet pirítsuk benne egy-két percig. Ne hagyjuk, hogy megbarnuljon, és gyakran kevergessük. Adagoljuk hozzá a halfilék főzőlevét, a kagylók levét és minden lét, ami a halfilék mellett kifolyhatott. Ezt a keveréket forraljuk fel folyamatos kevergetés mellett. A lángot vegyük közepesre, és 5-7 percig, gyakran kevergetve, főzzük tovább, adjuk hozzá a tejszínt vagy a tejszínt, és alacsony lángon addig pároljuk, amíg el nem keveredik. Fűszerezzük ízlés szerint, tegyük bele a félretett kagylókat és a főtt garnélát. További két-három percig pároljuk, aztán locsoljuk rá a halra, friss petrezselyemmel és a héjukban hagyott kagylókkal díszítsük.

Kiemelt partnerünk