Fűszeres tejszínes homár recept

Fűszeres tejszínes homár recept

Hozzávalók 2-4 személyre:
2 élő homár, darabja kb. 675 g,
20 g/1,5 ek. vaj,
2 ek. liszt,
2 ek. brandy,
120 ml lej,
6 ek. tejszínhab,
1 ek. dijoni mustár,
citromlé, só és fehér bors,
reszelt parmezán sajt,
friss petrezselyem és kapor a díszítéshez.

Elkészítés:

A homárokat főzzük meg sós vízben, kb. 8-10 perc alatt. Hosszában vágjuk őket félbe, a szemek mögötti fekete hólyagot dobjuk el, a farkából pedig húzzuk ki a zsinórszerű belét. A páncéljából vágjuk ki a húsát, a máját és a petéjét tegyük félre, a héját pedig alaposan mossuk meg a csap alatt, majd törölgessük szárazra. A húsát vágjuk fel kisebb, falatnyi darabokra. A vajat közepes lángon olvasszuk fel egy vastag falú serpenyőben. Keverjük hozzá a lisztet, és pirítsuk aranybarnára. Öntsük hozzá a brandyt és a tejet, verjük fel simára, majd tegyük bele a tejszínhabot és a mustárt. A homár petéjét és máját szűrjük át a szószba, és erőteljes mozdulatokkal dolgozzuk össze. Vegyük a lángot kisebbre, és addig kevergessük, amíg besűrűsödik. Sózzuk meg, ha szükséges, és tegyük bele a borsot és a citromlét. A grillt melegítsük elő. A homárt tegyük egy lapos, tűzálló sütőlapra. A homár húsát tegyük a szószba, és osszuk el a páncélokon. Szórjuk meg parmezán sajttal, és grillben süssük aranyszínűre. Forrón tálaljuk fel, és friss fűszernövénvekkel díszítsük.

Kiemelt partnerünk