Rokfortos tortácskák recept

Recept elkészítése:

Rokfortos tortácskák recept

Hozzávalók 12 személyre:
175 g liszt,
egy csipet só,
115 g vaj,
1 tojássárgája,
2 ek. hideg víz.

A töltelékhez:
15 g/l ek. vaj,
15 g/l ek. liszt,
150 ml tej,
115 g rokfort sajt morzsalékosan,
150 ml sűrűbb (dupla) tejszín,
1/2 tk. fűszerkeverék (őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, koriandermagok, szegfűbors),
3 tojássárgája,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez először szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy keverőtálba, és keverjük hozzá a vajat, amíg morzsára emlékeztető állagú nem lesz. A tojássárgáját keverjük el a vízzel, adjuk a liszthez, majd gyúrjuk simára, takarjuk le tiszta fóliával, és harminc percre hűtsük be. A vajat olvasszuk fel, keverjük a liszthez, adagoljuk hozzá a tejet. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel, sűrítsük be. Keverjük hozzá a sajtot, sóval, borssal ízesítsük. Hagyjuk kihűlni. A tejszínt a fűszerkeverékkel addig forraljuk míg kb. 2 ek. marad belőle. A tojások sárgájával keverjük a kihűlt szószba. A sütőt melegítsük elő 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Egy gyúródeszkát hintsünk meg liszttel, és a tésztát nyújtsuk ki 3 mm vastagságúra. Egy kerek, hullámos szélű formával vagy csésze segítségével vágjunk ki belőle köröket, és helyezzük bele a sütőformákba. A tölteléket osszuk el a kerek tésztákon a kétharmadukig. Ezután az előzőnél kisebb méretű kerek vagy hullámos szélű formákat vágjunk ki (lehetnek csillag alakúak is), és helyezzük a tortácskákra. 20-25 percig süssük, amíg aranybarnára nem pirulnak.

Receptek kategória: