Török csemege recept

Török csemege recept

Hozzávalók 450 grammhoz:
450 g kristálycukor,
300 ml víz,
25 g/2 ek. zselatin,
1/2 tk. borkősav,
2 ek. rózsavíz (v. kevés vaníliaaroma),
rózsaszín ételszínezék,
3 ek. átszitált porcukor,
1 ek. kukoricaliszt.

Elkészítés:

Nedvesítsünk be két 18 cm-es, alacsony szélű tepsit. Tegyük a cukrot és a többi hozzávalót 4 ek. víz kivételével egy vastag talpú lábasba. Lassan melegítsük fel, időnként megkevergetve, amíg a cukor elolvad. Tegyük a zselatint a maradék vízzel egy kis tálkába, és tartsuk forró víz felett, időnként megkevergetve, amíg feloldódik. Forraljuk fel a cukros keveréket, és folyamatosan forraljuk még 8 percig (127 °C-osra). Keverjük a borkősavat a zselatinhoz, majd öntsük a forrásban lévő sziruphoz, egyenletesen elkeverve, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a rózsavizet és pár csepp rózsaszín ételszínezéket, majd keverjük el, és cseppentsünk bele még egy kis ételszínezéket, ha szükséges (halvány rózsaszín legyen). Öntsük a szirupot az előkészített tepsikbe, és hagyjuk pár órát vagy egész éjszakán keresztül pihenni. Szórjunk meg egy darab zsírpapírt egy kis porcukorral és kukoricaliszttel. Mártsuk a tepsik alját forró vízbe, és fordítsuk a papírra. Olajos késsel vágjuk a török csemegét 2,5 cm-es kockákra, és forgassuk meg porcukorban, amíg egyenletesen befedi mindenhol.