Apró gyümölcskalácskák recept

Apró gyümölcskalácskák recept

Hozzávalók 4 kalácskához:
50 g/4 ek. olvasztott vaj, és még egy kevés,
a sütéshez:
225 g aszáltgyümölcs-keverék,
50 g apróra vágott cukrozott cseresznye,
50 g tört mandula,
2 tk. reszelt citromhéj,
25 g/2 ek. kristálycukor,
1 ek. whisky,
50 g liszt,
5 g/l tk. fűszerkeverék,
1 tojás felverve,
A díszítéshez:
2 ek. barackmáz,
450 g fehér marcipán,
lila és zöld ételszínezék.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra (gázsütőnél 2-es fokozat). Vágjunk ki 4 db 15 cm-es oldalú négyzetet zsírpapírból, négyet pedig alufóliából. Tegyük a zsírpapírnégyzeteket az alufóliákra, és kenjük meg egy kis olvasztott vajjal.
Az aszalt gyümölcseiket, az apróra vágott cukrozott cseresznyét, a tört mandulát, a citromhéjat, a kristálycukrot, a whiskyt, az átszitált lisztet és a fűszerkeveréket (1 kisebb fahéjrúd és 1 teáskanálnyi szegfűszeg, szerecsendió, koriandermagok, szegfűbors összedarálva) jól keverjük össze. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és a tojást, és alaposan dolgozzuk össze. Osszuk el a keveréket a 4 papír-alufólia négyzeten, hajtsuk be a széleit a közepe felé, és forgassuk meg, pogácsákat formázva a masszából. Tegyük sütőpapírra, és előmelegített sütőben süssük, amíg tapintásra kemények lesznek (kb. 45 perc). Távolítsuk el a fóliát, és tegyük vissza kalácskákat 15 percre a sütőbe. Nyissuk szét a papírt, és hagyjuk őket egy fémrácson kihűlni.
Távolítsuk el a papírt, és kenjük meg a süteményeket barackmázzal. Vágjuk le a marcipán negyedét a díszítéshez, és tegyük félre. Vágjuk a maradékot négyfelé.
Nyújtsuk ki vékonyan a marcipándarabokat, és vonjuk be vele a süteményeket. Formázzuk őket egyenként kerekre a tenyerünkben. Készítsük elő a grillezőt, és tegyük a süteményeket alufóliával borított sütőlapra.
Grillezzük a süteményeket, amíg a marcipán egyenletesen megbarnul. Hagyjuk teljesen kihűlni. Színezzük a maradék marcipán felét lilára, a másik felét pedig zöldre az ételszínezékekkel. Vágjunk ki négy lila bogáncsvirágformát, zöld leveleket és szárakat, és rendezzük el a sütemények tetején, egy kis vízzel megnedvesítve, hogy tapadjanak. Csomagoljuk celofánba, és tegyük kis süteményesdobozokba.

The Mountain - 3D pólók