Ünnepi foszlós kalács recept

Ünnepi foszlós kalács recept

Hozzávalók:
500 g liszt
2 dl tej
50 g vaj
25 g élesztő
50 g cukor
10 g só
50 g mazsola
citromhéj
3 db tojássárgája
vaníliás cukor.
A kalács kenéséhez:
1 db tojás.

Elkészítés:

      Igen fontos, hogy a nyersanyagokat langyosítsuk fel. Az élesztőre a cukor felét rátesszük, és néhány keverő mozdulat után az élesztő elfolyósodik. Kevés langyos tejjel, liszttel kovászt készítünk. A többi cukrot, tejet, tojássárgáját, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat összekeverjük. A vajat felolvasztjuk. A sót rászórjuk a lisztre. Ha a kovász duplájára nõ, a langyos liszthez adjuk, és az ízesített előkészített tejjel összekeverjük. Fakanállal, vagy kézzel dagasztjuk. Ha már a tésztánk jól összeállt, hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Mindaddig dagasztjuk a kalács tésztát, míg szép fényes, hólyagos nem lesz. Ilyenkor elválik az edénytől, kezünktől, fakanáltól. Enyhén liszttel meghintjük a felületét, és konyharuhával letakarjuk. Ha az edényt langyos vízbe állítjuk, a tészta gyorsabban megkel. Amikor a tészta térfogata megduplázódik, átgyúrjuk, és a beáztatott, leszárított, liszttel megszórt mazsolát a kalácsba gyúrjuk. Ha újra megkelt, lisztezett nyújtótáblán annyifelé osztjuk, ahány szálból a kalácsot készíteni akarjuk. Néhány perc, pihentetés után kisodorjuk, majd megfonjuk az ünnepi kalácsot. Zsírozott, lisztezett formába, vagy lapos sütőlemezre tesszük, és a tetejét nem túl vastagon felvert tojással egyenletesen lekenjük. 15-20 perc ismételt kelesztés után nagyon óvatosan, vékonyan újból lekenjük kalácsunkat. Ha Önök még fokozni szeretnék szépségét, akkor most kell rátenni a stiftelt mandulát, vagy dekorcukrot, mákot, fenyőmagot, stb. Előmelegített 200-220 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Ebből a tésztából brióst, tészta madárkát, húsvéti nyuszit, kiskacsát, és még ki tudja, milyen aranyos figurákat formázhatnak a kreatív háziasszonyok.

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók