Húsvéti briós recept

Húsvéti briós recept

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
5 dkg cukor,
5 dkg vaj,
5 gramm só,
2 tojássárgája,
2,5 dkg élesztő,
2 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja.
(Ez a tészta egyébként a munka megkönnyítése érdekében készülhet készen kapható tésztaporból is.)

Elkészítés:

      A húsvéti briós tulajdonképpen nagyon régi, hagyományos élesztős tészta, amelyhez az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd a finom húsvéti kalács valamennyi, a fentiekben felsorolt alkotóelemét hozzáadva jól összegyúrjuk. Ezután a tésztát fél óráig olyan helyen pihentetjük, ahol a hőmérséklet nagyjából 25 Celsius-fokos. A szépen megkelt tésztát 10 dekás darabokra osztjuk, egyenként rúd alakúra kisodorjuk, majd a két végét megfogva, egy laza, lengető mozdulattal összesodorjuk, és ügyességünktől függően úgy bújtatjuk át a végeket egymáson, hogy amikor kisült, minden briós közepén egy hímes tojás elhelyezésére elegendő hely maradjon. Nagyon mutatós, gusztusos locsolóajándék.

vissza a főoldalra