Petrezselymes sonkakocsonya recept

Recept elkészítése:

Petrezselymes sonkakocsonya recept

Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg füstölt sonka,
1 csomó leveszöldség,
1 fej vöröshagyma,
2,5 dl száraz fehérbor,
1,2 dl tokaji szamorodni,
2 evőkanál konyak,
16 lap zselatin,
(1 lap kb. 3 g ) 2 cs .petrezselyemzöld,
1 csokor tárkony,
2 szem szegfűszeg,
5 szem bors,
2 babérlevél,
só, fehérbors.

Elkészítés:

      A füstölt sonkát 24 órára hideg vízbe áztatjuk. Másnap friss vízbe tesszük, felforraljuk, majd a főzővizet leöntjük. A szegfűszeget a megtisztított vöröshagymafejbe szúrjuk. A sonkát fazékba tesszük, felöntjük kb. 1,5 l vízzel meg a száraz fehérborral. Hozzáadjuk a hagymát, a feldarabolt zöldségeket, a babért és a szemes borsot. Felforraljuk, majd közepes tűzön, kb. 1 órát főzzük. A sonkát a fazékból kivesszük és kihűtjük, tetejéről a zsírt leszedjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. 3 dl levet felmelegítünk, sóval, borssal és tokajival ízesítjük. Feloldunk benne 4 zselatinlapot, majd hidegre állítjuk. A maradék levet megmelegítjük, és feloldjuk benne a maradék zselatint. Beletesszük a sonkakockákat, és a felaprított zöldfűszereket. Sóval, fehér borssal, konyakkal ízesítjük, majd kb. 2,5 l űrtartalmú, hosszúkás formába töltjük, és hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztás előtt a forma alját forró vízbe mártjuk, és a kocsonyát tálra borítjuk. A tokajis zselét kockára vágjuk, és a sonkakocsonya mellé halmozzuk. Petrezselyemlevelekkel díszítjük.
(Maradékból is készíthetjük, ha nem öntjük ki a sonka levét. )

vissza a főoldalra

Receptek kategória: