Tárkonyos bárányleves recept

Recept elkészítése:

Tárkonyos bárányleves recept

Hozzávalók:
500 g bárány lapocka (ha van belsőség, még ízletesebb)
30 g vöröshagyma
150 g sárgarépa
150 g fehérrépa
50 g zeller
100 g gomba
1 dl tejföl
50 g liszt
Ízlés szerint: Só, őrölt bors, babérlevél, citrom, tárkony, tárkonyecet
80 g hántolt árpa
1/2 csomag petrezselyem zöld.

Elkészítés:

      A bárány lapockát kicsontozzuk, 2 x 2 cm-es kockákra felvágjuk. Ha van belsőség, akkor a hússal, csontokkal együtt forrásban lévő, enyhén ecetes vízben leforrázzuk. Majd leszűrjük, leöblítjük, és hideg vízbe – a belsőség nélkül – feltesszük főni, mint egy húslevest. Befűszerezzük, és addig főzzük, míg a hús félpuha nem lesz. Most hozzáadjuk a kisebb kockára vágott belsőséget – ha nincs bárány, borjúmájat is használhatunk -, és a hasábra vágott zöldségeket, gombát. Ezután a hántolt árpát is. Ha újra felforr a levesünk, ízesítjük sóval, őrölt borssal. Így roppanós puhára főzzük. A tejfelt, lisztet, kevés vizet simára keverjük, azaz egy habarást készítünk. A leves levéből egy merőkanálnyival fellangyosítjuk a tejfeles sűrítő anyagot. Kivesszük az egész vöröshagymát, majd a fellangyosított sűrítőt egyszerre a forrásban lévő leveshez öntjük. Jól kiforraljuk, hogy ne legyen liszttízű. Ez a leves egy tartalmas, üde ízű étel, amivel – kis cipóban tálalva, finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva, tejföllel megdíszítve elkápráztatjuk vendégeinket. Egy dupla nagyságú rozsos zsemlét, vagy kis cipócskát vegyünk, amit 1/3 részben leskalpolva – levágva a tetejét – a puha belső tészta részét kiszedjük. Felvert egész tojással, amibe kevés lisztet teszünk, kikenjük a cipócska belsejét, és sütőben megszárítjuk. Így egy kis tészta csuprot kapunk, amibe már bátran tálalhatjuk a levest. A tálalás mindig csak közvetlenül a fogyasztás előtt történjen! Ez a kis ötlet nagyon hangulatossá teszi az étkezésünket.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: