Bolognai levesegytál recept
Hozzávalók:
1 jérce (kb. 1 kg-os),
1 nagy fej vöröshagyma,
10 dkg spagetti,
40 dkg friss paradicsom,
2 evőkanál olaj,
3 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál szárított rozmaring (vagy a frissből 1 ágacska),
1 mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só,
1 csokor zöldhagyma szárával együtt.
Elkészítés:
A jércét megtisztítom, kis darabokra vágom. A felforrósított olajon először a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztom, majd a húsdarabokat mindkét oldalán lepirítom. Felöntöm másfél liter vízzel, megsózom, a fűszereket is beleteszem; felforralom és kis lángon puhára főzöm. Közben a paradicsomokat megmosom, és héjastól kis kockákra vágom. A zöldhagymát tisztítás után zöldjével együtt vékonyra karikázom. A megfőtt csirkét levétől leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem az átszűrt levesbe. Hozzáadom még a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, a zöldhagymakarikákat és az apróra tördelt spagettit. Kis lángon főzöm. Ha levét túlságosan elfőné, egy-két pohár forró vízzel pótolom. (A kellő mennyiségű sóról sem feledkezem meg.) Csak akkor adom hozzá a kockázott paradicsomot, amikor a tészta már teljesen megfőtt. Együtt forralom egy-két percig, majd befedem és 5 percig állni hagyom, ezután tálalom. Tartalmas, finom egytálétel, amely után csak könnyű tésztát vagy gyümölcsöt szoktam kínálni.
Elkészítés ideje: 70perc
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges