Érett túró - erős túró recept

 Érett túró - erős túró recept

Hozzávalók:
500 g túró,
150 g juhtúró,
100 g vaj,
20 g só.

Elkészítés:

      Körete: Sósburgonya, olajos savanyú káposzta
Az érett túróhoz a legjobb a leveles, házi készítésű túró – amiben márványozottan látjuk a vajat -, amivel a juhtúrót, a vajat, és 2 dkg sót egy tálban jól összegyúrunk. Igyekezzünk, hogy egynemű legyen. A túrót ezután egy cserépedénybe, ha más nincs, köcsögbe légmentesen belegyúrjuk. Sűrű szövésű vászonnal kétszer kössük le, és hűvös helyen kb. 1 hónap alatt beérik, és fogyaszthatóvá válik. Ha zsákba tesszük, akkor is jól gyúrjuk össze, majd a zsákot jól kössük be, és hűvös, szellős helyen tartsuk. Ha beérett, kitűnő salátákhoz, tésztákhoz, és pizzára is. Ha nagyon kiszárad, reszelve is tudjuk használni.