Pontypörkölt, kapros túrós csusza recept

Pontypörkölt, kapros túrós csusza recept

Hozzávalók:
800 g pontyfilé
3 db ponty alaplé
100 g vöröshagyma
50 g füstölt szalonna
2 db zöldpaprika
50 g zsír
20 g fűszerpaprika
só.

Kapros túrós csuszához:
300 g csuszatészta
50 g bacon szalonna
250 g túró
2 dl tejfel
½ csomag friss kapor.

Elkészítés:

      Zsírban az apró kockára vágott húsos füstölt szalonnát üvegesre hevítjük, majd a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Oldjuk a fűszerpaprika gyönyörű rubin színét, benne, és azonnal hal alaplével felengedjük. Cikk zöldpaprikát teszünk hozzá, így egy nagyon tartalmas sűrű halpörkölt szaftot kapunk. A ponty filéket, bőrére fektetve, 2-3 mm távolságra egymástól mélyen bevágjuk úgy, hogy érezzük a második roppanást is, hisz két réteg szálka van benne. Így beirdaltuk, azaz "szálkátlanítottuk" a halat. Most már nem kell félni a szálkától. Daraboljuk széles csíkokra, kockára. Sózzuk, gyengén meghintjük fűszerpaprikával, és hűtőben tartjuk ½ órát. Eközben a pörkölt szaft fő, pöszörög. Ha kell kevés vizet önthetünk hozzá. A halat tálalás előtt 10-15 perccel tesszük csak hozzá. Ha van egy kis hal belsőség az csak fokozza a pontypörkölt tekintélyét.
Közben a rusztikus féltenyérnyi házi csuszatésztát bő, sós forró vízben kifőzzük. Forró vízzel leöblítjük -azért, hogy a tésztát ne hűtsük le-, és kevés szalonnazsírban átforgatjuk. Ha szükséges picit megsózzuk. A tésztának tűzforrónak kell lennie! Így tálaljuk. A tésztára rátörjük a leveles zsíros túrót, tejfellel gazdagon meglocsoljuk, majd finomra vágott friss kaporral és csusza tepertővel megszórjuk A csuszatepertő nem más, mint apró kockára vágott húsos bacon szalonna megpirítva. Ezzel koronázzuk meg a tésztát. E mellé kerül a ponty pörkölt rubintos színével, sűrű szaftjával, enyhén csípősen. Ugye megérte így készíteni. Jó étvágyat kívánok!

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Kiemelt partnerünk