Ponty Orly-i módra recept

Recept elkészítése:

 Ponty Orly-i módra recept

Hozzávalók:
140 dkg pontyfilé,
2 dkg só,
6 dkg liszt,
3 db citrom,
1 db fejessaláta,
10 adag vajas burgonya,
5 adag paradicsommártás, vagy 5 adag tartármártás.

Orly-i tésztához:
30 kg liszt,
4 db tojás,
4 dl sör,
0,8 dl olaj,
1 dkg só.

Sütéshez:
8 dl olaj.

Elkészítés:

      Az előkészített pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A beirdalt pontyfilét kb. 3 cm széles szeletekre daraboljuk. Ezután besózzuk és állni hagyjuk. Közben elkészítjük az orly-i tésztát. Habüstben, habverővel gondosan összekeverve a tojássárgájához adjuk a sört, sót, az olajat és a szitált lisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a habüstben levő anyagokhoz keverjük. Az előkészített, besózott pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk. Ezután a pontyszeleteket belemártjuk az orly-i tésztába, majd forró olajba helyezzük, és szép pirosra, ropogósra sütjük. A készre sütött pontyszeleteket lapátkanál segítségével csepegtetőrácsra emeljük, és gondosan lecsepegtetjük. Tálpapírral ellátott fém halastálra halmozzuk a frissen készre sütött pontyszeleteket. Az ételt díszítjük citromgerezdekkel és salátalevéllel. Külön vajas burgonyát adunk hozzá. A mártással kapcsolatban le kell szögezni, hogy eredetileg előmelegített mártásoscsészében forró paradicsommártást adtak az ételhez, amely még ma is gyakori, de egyre inkább lehet találkozni - a vendégek étkezési szokásváltozását tükrözve -, hogy külön mártásoscsészében jól lehűtött tartármártást adnak az ételhez.

Elkészítés ideje: 90perc

Receptek kategória: