Benke Laci bácsi féle halászlé recept

Benke Laci bácsi féle halászlé recept

Hozzávalók:
1,5 vegyes hal
2,5 ponty
300 g vöröshagyma
100 g zöldpaprika
2-3 db erős csöves paprika
50 g fűszerpaprika
30-40 g só
Bajai halászléhez:
250 g gyufatészta.

Elkészítés:

      Természetesen az sem mindegy, hogy milyen a bogrács, magyaros, vagy szűkülő szájú, törökös stílusú, vas, vagy zománcozott. Na és hogyan tüzelünk alá? Lesz alaplé főzve, vagy sem, netán passzírozzuk a halat, vagy sem. Ennyi kétely, és még mindig nem fő a halászlé. Tisztelt chef úr – kérem engedje meg, hogy így szólítsam, mert ezt az ételt az írások szerint fehérnép nem tudja főzni -, különböző halakból, kárászból, keszegből, compóból, illetve halfejből, gerincből alaplevet készítünk. A halakat megtisztítjuk, belsőt, kopoltyút, szemet eltávolítjuk. A pontyfejből a keserű fogakat kitörjük, majd kifilézzük a halat. A halat húsos felénél sűrűn, 2-3 milliméterenként bevagdaljuk, így irdaljuk (szálkátlanítjuk), majd 4-5 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, fűszerpaprikával beszórjuk, és a halikrával, tejjel együtt befőzésig a hűtőben tartjuk. A kárászt, fejeket, apró halat hideg vízbe feltesszük főni a szeletekre vágott vöröshagymával, sóval, zöldpaprikával, csöves paprikával. Egy órás lobogó forrás után szűrőn áttörjük az alaplét. Jó sűrű, tartalmas fondot kell kapni. A vas, törökös stílusú bográcsba feltett passzírozott hal alaplébe, ha újra forr, beletesszük a feldarabolt beízesített halat, belsőséget. Rátesszük a fűszerpaprikát, csöves erős paprikát, és készre főzzük. Ha bajai formában készül a halászlé, a halat külön tálalják fel, és az alaplében házi gyúrású gyufaszál tésztát főznek. A halászlé ízharmóniáját csak fokozza, ha értékes halat, mint például kecsegét, fogast, vagy angolnát is főzünk bele.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Kiemelt partnerünk