Szőlősgazda gulyáslevese recept

Recept elkészítése:

Szőlősgazda gulyáslevese recept

Hozzávalók:
a leveshez 40 dkg marhalábszár,
60 dkg burgonya,
25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellercikk).
10 dkg gomba,
2 zöldpaprika,
1 fej vöröshagyma,
1 paradicsom,
1 dl rizling (vagy egyéb száraz fehérbor),
5 dkg füstölt szalonna,
1 evőkanál piros fűszerpaprika,
1 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
A csipetkéhez
1 tojás,
2 evőkanál liszt (vagy amennyit felvesz),
csipet só.

Elkészítés:

      A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kisütjük, majd rátesszük a meghámozott és finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre fonnyasztjuk, ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 3 evőkanál vizet, és beletesszük a megmosott, letörülgetett kis kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, közben folyamatosan kevergetjük. Ráöntünk egy liter vizet, és addig főzzük, amíg majdnem puha lesz. Ekkor beletesszük a megtisztított, és kis kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, valamint a kicsumázott, ugyancsak szeletekre vágott zöldpaprikát. Még egy liternyi vizet öntünk rá, és fedő alatt mindent puhára főzünk. Közben megsózzuk, megborsozzuk. Ha már megfőtt, belekarikázzuk a paradicsomot, és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Végül beleöntjük a bort, és éppen csak felforraljuk, máris lehúzzuk a tűzről. 10 percig hagyjuk "higgadni", azután tálaljuk a közben külön megfőzött csipetkével. (A csipetkéhez a tojást a sóval és a liszttel kemény tésztává gyúrjuk, és forrásban lévő sós vízben megfőzzük a kézzel egészen apróra tépkedett tésztát.)

vissza a főoldalra

Receptek kategória: