Sonkagulyás recept

Recept elkészítése:

Sonkagulyás recept

Hozzávalók:
30 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja,
25 dkg vegyes leveszöldség (petrezselyemgyökér, sárgarépa),
50 dkg burgonya,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olaj,
1 evőkanál piros fűszerpaprika,
1 dl száraz vörösbor,
1 marhahúsleves-kocka,
ízlés szerint só,
csipetnyi porcukor.

Elkészítés:

      Az olajat fazékban felforrósítjuk, majd üvegesre fonnyasztjuk rajta a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evőkanálnyi vizet. A tűzre visszatesszük, és rádobjuk az előző este hideg vízbe áztatott nyers, apró kockákra vágott sonkát. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 2 liternyi vízzel. Beletesszük a húsleveskockát és a zúzott fokhagymát, ezután felforraljuk. Kis lángon majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított, és ugyancsak kis kockákra darabolt petrezselyemgyökeret, valamint a sárgarépát, végül pedig a meghámozott, és ugyancsak kis kockákra vágott burgonyát. Ha szükséges, még annyi vizet öntünk hozzá, hogy a folyadék jól ellepje a burgonyát. Készre főzzük. Mielőtt az asztalra tennénk, nyakon öntjük a borral, és ha szükséges, utána sózzuk, de már nem forraljuk. A leves még laktatóbb, ha 1 tojásból készült csipetkét is belefőzünk, azonban e nélkül is kiadós.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: