Szavojai fondü recept

Recept elkészítése:

Szavojai fondü recept

Hozzávalók:
50 dkg Ementáli sajt,
40 dkg Comté sajt (vagy pedig 1/2 Pannónia és 1/2 Eidami sajt), 40 dkg Beaufort (vagy pedig 1/3 Pannónia és 2/3 Eidami),
1-2 fokhagyma gerezd,
1 dl tetszés szerinti száraz bor,
1 evőkanál kukoricakeményítő,
50 dkg házi kenyér vagy 2 db szárazabb baguette,
1 kupica cseresznyepálinka,
bors.

Elkészítés:

      Vágjuk le a sajtok héját, és vékonyan szeleteljük fel őket. A fokhagymagerezdet vágjuk ketté, és alaposan kenjük meg vele az edényt. Öntsük bele a bort, keverjük bele a kukoricakeményítőt. Forraljuk fel, adjuk hozzá a sajtot. Fakanállal folyamatosan kevergessük addig, amíg a sajt teljesen megolvad. Bőségesen borsozzuk meg. Alaposan keverjük meg, a cseresznyepálinkát csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá. Az edényt helyezzük az asztali melegítőre, és azonnal tálaljuk nagy kenyérkockákkal. A fondü elkészítéséhez jó, ha mindég 3 féle sajtot használunk. Aki nem jut hozzá, vagy pedig drágállja az eredeti francia sajtot, a magyar megfelelőkkel is tökéleteset lehet alkotni, de vigyázzunk az arányok összeállítására, abban az esetben jó, ha mind a három féléből azonos mennyiséget veszünk. (Itt pl. Ementáli, Pannónia, Eidami.) Személyenként kb. összesen 20 dkg-ra van szükség.

Elkészítés ideje: 35perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: