Francia hagymaleves 1. recept

Francia hagymaleves 1. recept

Hozzávalók:
500 g hagyma,
1 l erőleves (kockából),
30g vaj,
100 g kemény sajt (ementáli, trappista, eidami, füstölt),
30 g liszt,
8 szelet kenyér,
1 csokor petrezselyem,
só, bors.

Elkészítés:

      A megtisztított, megmosott hagymát vékonyan felkarikázzuk, és vajon, kevés sóval fedő alatt többszöri keveréssel puhára, csaknem pépszerűre pároljuk. Liszttel megszórjuk, hozzáadjuk az erőlevest, frissen durvára őrölt borssal ízesítjük, és fedő nélkül lassú forralással addig főzzük, amíg a hagyma szinte felszívódik. Közben szárazon megpirítjuk a kenyeret, minden tányér aljára 2-2 szeletet teszünk, befedjük a hajszálvékonyra szeletelt sajttal, és rámérjük a tűzforró levest. Néhány percig pihentetjük - vagy tűzálló tálkát használva előmelegített, de kikapcsolt sütőbe tesszük -, amíg a kenyér jól megszívja magát a levessel és tálaljuk. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.
Változat: a pirított kenyérszeleteket bedörzsöljük fokhagymával, édeskésebb ízhatású (ementáli) sajtot használunk, nehogy a fokhagyma es a pikánsabb sajt elnyomja a hagyma jellegzetes ízét!
Megjegyzés: valamikor a legszegényebb emberek köznapi étke volt, ma minden valamirevaló francia vendéglő étlapján szerepel.

Elkészítés ideje: 35perc

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók