Rózsafánk II. recept

Rózsafánk II. recept
Hozzávalók:

60 dkg finomliszt,
3 dkg friss élesztő,
10 dkg cukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
2 dl tejföl,
20 dkg vaj vagy margarin,
4 tojás sárgája;
A tepsi kikenéséhez:
2 evőkanál vaj.

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos vízben elmorzsoljuk, és 1 teáskanál cukorral összekeverve felfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a cukorral és a tejföllel. A tészta a szokásosnál kissé lágyabb lesz. Langyos helyen duplájára kelesztjük, és jól belisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a közben habosra kevert vaj kétharmad részét, rászórjuk a vaníliás cukrot, és összesodorjuk, mint a rétest szokás. Egy nagy tepsit kikenünk 2 evőkanál vajjal. A tésztából 2-3 cm-es darabokat vágunk, és úgy fordítjuk meg, hogy lapjával feküdjön a kezünkben, alulról kissé összenyomjuk, így olyan lesz, mint a rózsa. A tepsiben egymástól 2 cm távolságra helyezzük el a tésztadarabokat, majd a megmaradt vajjal bekenjük a tetejüket. Közepesen meleg sütőben pirosra sütjük.

Kiemelt partnerünk