Rózsafánk I. recept

files/images/desszertek/fank.jpg
Hozzávalók

A kovászhoz:
6 dkg finomliszt,
2 dkg friss élesztő,
1 dl tej.

A tésztához:
35 dkg finomliszt,
1/2 dl tej,
10 dkg vaj vagy margarin,
2 egész tojás plusz 2 tojás sárgája,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
csipetnyi só;
olaj a sütéshez.

A tetejére:
fahéjas porcukor; eper- vagy málnadzsem.

Recept elkészítése:

Langyos tejben elkeverjük a szétmorzsolt élesztőt és 6 dkg lisztet, majd letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Míg a kovász kel, a vajat, a tojást és a sárgákat, a tejet, a citromhéjat, valamint a sót habosra keverjük. Összedolgozzuk a liszttel és a megkelt kovásszal. A tésztát hólyagosra verjük (ez a művelet konyhai keverőgép dagasztójával hamar megy), majd pihentetés nélkül lisztezett deszkán kinyújtjuk. Kicsi csillagformával vagy csipkés szélű karikaformával kiszaggatjuk. Felvert (de még folyékony) tojásfehérjével három darabot összeragasztunk, a közepén összenyomjuk, ezáltal a forró olajban sütéskor rózsaformájúvá válik. Pirosra megsütjük, majd papírtörülközőn szétterítjük, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Fahéjas porcukorral bőven meghintjük, és kevés vízzel kenhetőre kevert eperdzsemmel tálaljuk.

Receptek kategória: