Falusi galambleves recept

Falusi galambleves recept

Hozzávalók:
4 db fiatal galamb
200 g sárgarépa
100 g fehérrépa
100 g zeller
20 g vaj
50 g sampion gomba
50 g burgonya
30 g vöröshagyma
Ízlés szerint: Só, szemes bors, sáfrány, szeklice, rozmaring ág
½ csomag petrezselyemzöld
finommetélt – csíktészta 20 g személyenként.

Elkészítés:

      A megtisztított galambokat láng felett perzseljük át. Így a kezdő kis tollpihéket (szőrszálakat) könnyedén eltávolíthatjuk. Ezután jól megmossuk, a kis lábacskákat rajta hagyjuk, de a körmeit levágjuk. Gondosan megnézzük, hogy begy, nyelőcső ne maradjon benne. Hideg vízbe feltesszük főzni. Ha felforr, lehabozzuk, majd a sárgarépa felével, és a többi – hasábra vágott – zöldséggel, egész gombával, kis egész burgonyával, héjas vöröshagymával bezöldségezzük, a fűszerekkel beízesítjük. A maradék sárgarépát lereszeljük, kevés vajon átpirítjuk, és a levesünkből vett egy merőkanálnyi lében kiforraljuk, majd a leveshez hozzászűrjük. Így a leves gyönyörű aranysárga lesz, és nem lesz zsíros. A sáfrány, vagy a vöröshagyma héja is ezt a célt szolgálja. Szép lassú, gyöngyöző forrással készre főzzük ezt az igen finom levest. Tálaláskor a galambokat nagyságától függően félbe, vagy negyedekre vágjuk. A levesestálba hasáb zöldségekre tesszük, mellé rakjuk a házi kifőtt finommetéltet, és rászűrjük az aranysárga, kristálytiszta galamblevest, máját, belsőségeket, és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Egy jó tanács: a tésztát mindig külön főzzék ki, akár a levében – így finomabb -, akár külön vízben, de ilyenkor pici olajjal, vagy leves-zsírral keverjék át a kifőtt, leöblített tésztát.

vissza a főoldalra