Disznósajt 19. recept

Recept elkészítése:

Disznósajt 19. recept

Elkészítés:

10 kg kész sajthoz

7.8 kg tisztított sertésfejet, 40 dkg sertéshúst, 50 dkg sertésbelsőséget, 1.7 kg bőrkét, 50 dkg szalonnát addig abálunk, míg a csontról leválik, ill. a bőrkét ujjal átnyomhatjuk. A bőrkét 2-5 cm-es csíkokra, a többit 5-10 dkg-os szeletekre vágjuk. A bőrkelét kissé besűrítve átszűrjük. A zsírt leszedjük a lé tetejéről, így rakunk bele 9 dl-t kötőanyagnak. A sajtnak valót 2 dkg őrölt borssal, 25 dkg salétromsós sókeverékkel, 6 dkg zúzott fokhagymával, 2.5 dkg pirospaprikával, 4 g majoránnával ízesítve jól összekeverjük.
Vigyázzunk, ne törjön össze! Sertésgyomorba töltjük, bevarrjuk, abáljuk. Ha kihűlt, lepréseljük. Abálás közben és után tűvel szurkáljuk meg a sajtot, hogy a felesleges zsíros lé kifolyjon belőle. A sajtot fel is füstölhetjük, vigyázva, hogy 15 C fölé ne menjen a füstölő hőmérséklete. A főzővizet sózzuk meg. A sajtot igyekezzünk mindig forrón betölteni, mert így lényegesen javul az eltarthatósága.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: