Zöldséges pörkölt zöld mártással recept

Zöldséges pörkölt zöld mártással recept

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg marhafelsál,
2 csirkemell,
1 marhahúsleves-kocka,
0.5 dl sherry (el is maradhat),
1 csomó petrezselyem,
1 babérlevél,
néhány szem feketebors,
3 nagyobb sárgarépa,
1 fehérrépa,
4-5 krumpli,
1 hagyma,
10 dkg csiperkegomba,
só, bors.

A zöldmártáshoz:
3-4 gerezd fokhagyma,
1 konzerv szardella,
1 evőkanál felaprított kapribogyó,
1 csomó apróra vágott petrezselyem,
0,5 dl citromlé,
0,5 dl olívaolaj.

A tálaláshoz:
5 dkg parmezán sajt.

Elkészítés:

A marhahúst vágjuk nagyobb kockákra. Forraljunk fel háromnegyed liter vizet, adjuk hozzá a leveskockát, a sherryt, tegyük bele a húst, forraljuk fel azt is, majd szedjük le a habját. A petrezselymet, babérlevelet és borsot hozzáadva, erős lángon főzzük 45 percig. A lebőrözött, kicsontozott csirkemellet is vágjuk nagyobb kockákra, a megtisztított zöldséget, gombát és krumplit karikázzuk fel vagy kockázzuk fel. A marhahúshoz adjuk hozzá a csirkehúst, a zöldséget, majd később a krumplit, s annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje a ragut. Főzzük addig - mintegy 15-20 percig -, míg minden egyformán megpuhul. Közben sóval, borssal ízesítsük. A zöldmártáshoz a hozzávalókat - az olaj kivételével - turmixoljuk össze, az olajat a végén tegyük bele, amikor a gépet éppen kikapcsoltuk, de a keverőlapát még néhányat forog. A ragut tálalásnál szórjuk meg parmezán sajttal, a zöldmártást adjuk melléje. Külön körítést nem igényel, kenyérrel fogyasztva jönnek ki legjobban az ízei.