Vörösboros párolt csirke recept

Vörösboros párolt csirke recept

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg csirkemell vagy comb,
1 hagyma,
2,5 dl száraz vörösbor,
csirke-csontlé,
1 evőkanál paradicsompüré,
6-8 szemes bors,
1 babérlevél,
1 csomó petrezselyem,
1 evőkanál liszt,
1 evőkanál vaj,
só, a díszítéshez 1 zöldpaprika.

Elkészítés:

A megmosott combokat ketté, a csirkemelleket négyfelé vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, egészen apróra vágjuk, és a felhevített vajban csak annyira pirítjuk meg, hogy halványsárga legyen. Elkeverjük benne a paradicsompürét, kevés csontlével feleresztjük, hozzátesszük a csirkét és megsózzuk. Fűszerzacskóba tesszük a petrezselymet, szemes borsot és babérlevelet, a hús mellé helyezzük, és lassú tűzön fedő alatt pároljuk. Ahogy elfőtte a levét, időnként csontlével felöntjük, de ügyeljünk arra, hogy a hús ne főjön, hanem rövid lében párolódjon. Amikor majdnem kész, a fűszerzacskót kiemeljük, a húsra öntjük a bort, hirtelen felforraljuk, majd egészen kis lángra tesszük. A lisztet kevés hideg csontlével, habverővel simára keverjük, behabarjuk vele a vörösboros csirkét. A mártást óvatosan a lábasban is simára keverjük, s az egészet készre pároljuk. Tálalásnál vékonyra karikázott zöldpaprikával díszítjük.
Igazi francia körítés hozzá a vajban párolt egészen kis szemű gomba és hagyma, a mi ízlésünkkel azonban jobban egyezik a párolt rizs vagy a galuska.

Kiemelt partnerünk